Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: Pembroke Welsh Corgi

Kutyaismertető: Pembroke Welsh Corgi

Ez az apró termetű, eszes, angol kutyus gyorsan képes volt belopni magát az emberek szívébe.
Nézzük is meg, hogyan juttatta el magát ez a kis walesi pásztorkutya a Buckingham palotáig.

 

 

Kinézete

 

 

 

A Corgi alacsony, 25-30cm magas, viszont hosszú testű kutya. Farkát álltalában csonkolják, de az is megesik, hogy eleve farok nélkül születnek.  Sötétbarna és értelmes szemével, elhegyesedő arcával nemcsoda, hogy könnyen belopta magát az angol királynő szívébe. Közepesen hosszú szőrű kutya, színe lehet vörös, fekete, vagy barna.

 

Története

 

 

Ez a kutyafajta, annak ellenére, hogy talán nem sokat hallottunk róla idehaza, már több évszázada jelen van, és nagy szeretetnek örvend hazájában, Walesben. Ránézésre talán nehéz megállapítani, de ez a kutyafajta bizony terelőkutyaként dolgozik. Egyesek szerint ősei a vikingekkel betelepült terelőkutyák lehettek. Kis termetük ellenére, még az olyan haszonállatokat is képesek megrendszabályozni, mint például a marhákat. Testvérével a cardigan welsh corgival 1934ben váltak ketté, addig egy fajtaként voltak számon tartva. Sajnos védett kutyaként van számon tartva,de ennek ellenére rengetegen szeretik őket. Az egyre növekvő rajongótáborukat nem más vezeti, mint II. Erzsébet brit királynő, aki eddig több mint 30 kutyust tudhatott magáénak.

 

Karaktere

 

 

Aki azt hiszi, hogy a corgival egy nyugodt kutyát visz az otthonába, az nagyon téved. Ez a kutyus rövid lábai ellenére nagyon eleven, aki imád mozogni és tanulni. Nagyon magabiztos és tudja is, hogy mit akar. Nem egyszerű feladat kordában tartani, de ha megfelelően jutalmazzuk, értékeljük engedelmességét, könnyen kezelhető lesz. A corgi nagyon szereti ha dicsérik, ugyanis megvan benne az úgynevezett „will to please” ösztön. Ez azt jelenti, hogy mindenáron szeretne gazdája kedvére tenni. Értékelnünk kell a jó magatartását, ezzel könnyen irányíthatóvá válik. Minél előbb szocializálni kell őket, hogy megtanulják, hogyan kell viselkedni a többi kutyával, így könnyen megelőzhetjük az esetleges összetűzéseket más kutyákkal.

Egészsége

 

Ennek a fajtának nem nagyon van örökölt betegsége. Néhány fajtájánál előfordulhat ugyan csípő ízületi betegség, de ha egy olyan tenyésztőt találunk aki figyel a kutyái egészségügyi állapotára, ezt könnyen ki lehet küszöbölni.

 

 

 

Egyvalamire azonban különösen oda kell figyelni a corginál. Ez pedig a túlsúlyosság! A nagy energiájuk mellé rengeteget esznek, és ha rajtuk múlik minél többet. Nagyon oda kell figyelni tehát a megfelelő étrendre, ami lehetőleg sok húst tartalmaz. Ha corgink elkezd terebélyesedni, akkor vagy a tápmennyiséget, vagy a napközbeni nasit kell csökkenteni. Az asztalról ”leesett” falatokat se nagyon erőltessük, ugyanis akkor nagyon gyorsan egy kunyeráló kutyust tudhatunk magunk mellett, akinek nehéz lesz ellenállni.

A corgi jól képes alkalmazkodni. Legyen szó a farmon, városban, vagy az angol királyi udvarban való életkörülményekhez, ez a fajta bárhol megállja a helyét. Habár jól érzi magát a házon belül,de nem egy kanapékutya. Szereti a kerteket és ha kell kis termete ellenére, bátran őrzi a házat. Rengeteg elfoglaltság, játék, és szeretet kell hozzájuk, és akkor egy igazi társ válhat belőlük.

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/pembroke-welsh-corgi

      

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés