Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Labrador

Kutyaismertető: A Labrador

Ezen a héten bemutatkozik az igazi családi kutya. Legalább annyira igényli a szeretetet, mint amennyit adni tud. Persze a sok jó tulajdonsága ellenére meg kell adni neki a kellő törődést, hogy kamatoztathassa elsőosztályú képességeit. Ő a Labrador.

Ezen a héten bemutatkozik az igazi családi kutya. Legalább annyira igényli a szeretetet, mint amennyit adni tud. Persze a sok jó tulajdonsága ellenére meg kell adni neki a kellő törődést, hogy kamatoztathassa elsőosztályú képességeit. Ő a Labrador.

 

 

Kinézete:

Egy átlagos Labrador marmagassága 54-57 cm, így a középtestű kutyák közé tartozik. Hatalmas a mozgásigényük és imádják a vizet, ebből adódóan testük rendkívül izmos. Széles koponyája, erős nyaka és nagy mellszélessége erőteljes megjelenést mutat. Szőrzete rövid, bundája viszont tömör, aminek aljszőrzete vízálló. A Labradorok három színben jelenhetnek meg. Ezek a barna fekete és sárga. A sárga színű kutyusok a krémszínűtől a rókavörösig, míg a barna kutyusok a világostól az egészen csokoládébarna színben megjelenhetnek. A szőrzetében gyakran megjelenik egy fehér folt a mellkason.

 

 

Története:

A Labradorok ősei a Landseer és az Újfundlandi kutyák voltak. Elődeik nagyszerű segítséget nyújtottak a vadászatban és a halászatban. A nevét a kanadai Labrador-félszigetről, illetve az angol retrieve azaz visszahoz szóból kapta. Tenyészteni először a 19. században próbálták meg Britanniában. Eleinte a kutya vadászati képességeire összpontosítottak, ezt mutatja például a kutyákon még ma is megtalálható vízálló szőrzet. Sokáig csak a fekete színű kutyákat tartották elfogadottnak és a tenyésztések alatt is erre a színre törekedtek. Ebből adódik, hogy a mai kutyák között is ez a szín a dominál, ha a szülők egyike fekete színű.

 

 

Karaktere:

Ezek a kutyák imádják, ha foglalkoznak velük. Remekül kijönnek a felnőttekkel és a gyerekekkel, egyaránt de még az idegenekhez is bizalommal állnak hozzá. Nyugodt vérmérséklete miatt remekül be tud illeszkedni a családba. Szinte vonzza a család melege és a biztonság. Ennek ellenére még ugyanúgy él benne a vadászösztön. Manapság leginkább házikedvencként tartjuk őket, de szintén híressé váltak mint vakvezető, mentő vagy keresőkutyák. Ez is azt mutatja, hogy a megfelelő neveléssel rengeteg mindent ki lehet hozni ezekből a kutyákból. Nem szeretik a túl kemény bánásmódot, viszont a pozitív neveléssel és a jutalomfalatokkal könnyen szót érthetünk velük.

 

 

 

Egészsége:

A fajta tenyésztői a mai napig arra törekednek, hogy erős és egészséges kutyákat tenyészthessenek. Ha a kutyának elég mozgást biztosítunk sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy egészségesebb taggal bővülhet a családunk. Ennek ellenére sajnos nála is felmerülhetnek olyan örökletes betegségek, mint például a csípő- és könyökdiszplázia, illetve a szemészeti betegségek is előfordulhatnak, mint például a szürke hályog. Mielőtt vásárolnánk egy kutyát a tenyésztőtől érdemes utánanézni, hogy előfordultak-e ilyen betegségek az elődeik között. Egy jó tenyésztő igyekszik kizárni az ilyen kutyákat a tenyésztésből. Ezeknek a kutyáknak olyan papírjaik vannak, amik igazolják, hogy nem fordult elő ilyen fajta betegség. Sajnos ezekért a kutyákért sokkal több pénzt kell kiadnunk, mint máshol.

 

 

A Labradoroknál a rendszeres mozgás mellett a megfelelő etetés is nagy fontossággal bír. Igyekezzünk odafigyelni arra, hogy sok hús és zöldség kerüljön kutyusunk táljába ezzel elősegítve fejlődését. Míg a hús a fehérjebevitelről, a zöldségek és gyümölcsök a megfelelő vitaminmennyiséget biztosítják. A megfelelő étrend kialakításáért érdemes a tenyésztőtől tanácsot kérni. A tenyésztő mögött több felnevelt, egészséges kutya van, így biztos hasznos válaszokkal szolgálhat számunkra.

A Labrador egy igazi családi kutya rengeteg mozgásigénnyel. Boldogságukhoz szükség van arra, hogy ezeket az igényeiket kielégítsük. Ösztöneikben ott van a munkavégzés utáni vágy és, hogy kielégítsék gazdájuk igényeit. Olyan feladatok, mint például a vadászkutya és az engedelmességi vizsga remek lehetőségek. Ezek, mint fizikailag, mint szellemileg lefárasztják a kutyákat. A kutya vízimádata is egy remek módja lehet arra, hogy lefáraszthassuk őket.

Ha elég időt szentelünk rá a Labrador egy kiváló társ lehet akár otthon akár a munkában.

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/labrador-retriever#title-1

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés