Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Dalmata

Kutyaismertető: A Dalmata

Könnyen megismerhető fehér szőrén fekete pöttyeiről. A kutya akit sokan valószínűleg akkor láttunk először amikor beraktuk a TV-ben a 101 kiskutya című mesefilmet. Ez a cikk a Dalmatákról szól.

 

Kinézete:

 

 

A Dalmata egy könnyen felismerhető kutyafajta. Fehér szőrzetén fekete/barna pöttyei egyedülállóvá teszik. Talán a természet egyik trükkje, hogy ideális esetben ezek a pöttyök szimmetrikusan helyezkednek el a kutyuson. Ezek a pöttyök azonban csak 10-14 napos korukban kezdenek el megjelenni, addig a kölykök színe hófehér. Ha egy kölyök eleve foltokkal születik az fajtahibának minősül és nem tenyészthető tovább. A dalmata egy atletikus testfelépítésű kutya. Ez amiatt jobban észrevehető lehet nála mint más fajtáknál, hogy nincs aljszőrzete. Átlagosan 56-62 cm magasak. A szuka kutyák valamivel alacsonyabbak, átlagosan testsúlyuk 24-29 kg közé tehető.

 

Története:

 

Ennek a fajtának ez eredete egyelőre nem tiszta. Többféle teória létezik a fajta kialakulására. Szóba jöhet Anglia mellett Törökország, India vagy Olaszország. Több mint 1000 ével ezelőtti festményeken és képeken is megtalálhatóak ezek a fehér, fekete pöttyös kutyusok.

 

 

A fajta legismertebb feladatai között voltak kocsikísérők és tűzoltó kutyák. A talán kevésbé ismert kocsikísérő feladataik főleg Angliában voltak jellegzetesek. Itt az előkelőségek kocsijának a védelme és kísérete volt a feladatuk. Ami talán jobban kapcsolódik a fajta ismertetőjéhez az a tűzoltókutyaként betöltött szerepe. Itt természetesen nem arra kell gondolni, hogy a kutya beszalad az égő házba életet menteni. A fő feladatuk itt is a felvezetés és kísérés volt a feladata. A könnyen felismerhető fekete fehér kutyus a még lovak húzta tűzoltókocsit kísérte és inkább szolgált kabalaként, mint munkakutyaként. Ezt a feladatát viszont annyira jól végezte, hogy sok ma is működő tűzoltó-egyesület a dalmatát használja kabalaként.

A fajta tenyésztése a XIX. században kezdődött sok más kutyával együtt. A régi kocsikísérő munkát elhagyva családi és kísérőkutyaként vált ismerté. A fajta népszerűségét legjobban a 101 kiskutya című mese dobta meg ezzel a dalmaták iránti kereslet is megnőtt.

 

Karaktere:

 

A Dalmata egy család – társaságkedvelő kutya. Az emberekkel és más kutyákkal is remekül kijönnek. Ha egyszer egy család tagjai lesznek, akkor mindig és mindenhol ott akarnak lenni. Fontos számukra a törődés és az is, hogy szellemileg és fizikailag is le legyenek fárasztva. Rengeteg energiájuk van amit sétával, játékkal és tanulással kell kielégíteni. A fajta nevelésénél érdemes arra figyelni, hogy sokkal könnyebb őket dicsérettel, mint szigorral nevelni. Érzékeny kutyáról van szó, aki nem szereti a feszültséges és ha konfliktus van a családban, inkább félrevonul. A nagyon szigorú bánásmódra makacsul ellenáll és ilyenkor képes túlzottan önállóan viselkedni, ami nem mindig jelent jót.

 

 

Egészsége:

 

Amikor egy fajta iránti kereslet megnő, a túlzott tenyésztés miatt olyan gondok alakulhatnak ki a kutyáknál, mint például hibás/gyenge idegrendszer vagy rossz jellem. Szerencsére a dalmata megúszta a túltenyésztést viszont néhány egyednél így is előfordulhatnak a fajtára hajlamos betegségek.

 

Az egyik ilyen gyakran előforduló betegség a süketség, ami már kölyökkorban sok dalmatánál előfordulhat. Annak a valószínűségét, hogy fog e süket kölyök születni egy alomba nagyon nehéz megállapítani. Míg két teljesen egészséges szülőnél is előfordulhat, hogy egy kölyök süketen születik, addig süket szülőknél is ugyanúgy születhetnek egészséges kölykök. Akik dalmata kölyköt szeretnének, mindenképp forduljanak tenyésztőhöz és amennyiben van, kérjék a kutyusok hallásteszt eredményét. Egy jó tenyésztő fog időt és pénzt áldozni arra, hogy egy ilyen tesztet elvégezzenek a kutyusokon. Persze ennek az árát is meg kell majd fizetni a kölyökkutya vásárlásakor.

A dalmata másik nagyobb betegsége a rossz anyagcsere miatt alakulhat ki. Ezt a problémát sajnos nem tudják kiszűrni a tenyésztők, de a gazdik a helyes etetéssel képesek megelőzni a problémát. A helyes etetés érdekében nyugodtan beszéljünk állatorvosunkkal vagy a tenyésztővel. Az ő tapasztalataik segítségével rengeteget tudunk segíteni kutyusainkon. Ami a dalmatáknál még nagyon fontos az az, hogy a kutya minél többet igyon. Minél többet iszik a kutya annál kevésbé valószínűek a húgyúti megbetegedések.

 

A dalmata egy igazi társasági kutya, akinek rengeteg szeretetre, játékra és törődésre van szüksége. Nem az az otthonülős fajta, úgyhogy aki nem bírja tartani a tempót ezzel a pöttyös kutyussal az talán jobb, ha egy nyugodtabb fajta után néz.

Ha vigyázunk dalmatánk egészségégre és rendszeresen foglalkozunk vele, egy remek családtaggal bővíthetjük falkánkat. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés