Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: Az Ír farkaskutya

Kutyaismertető: Az Ír farkaskutya

Ez alkalommal ismét egy olyan kutyáról tartunk beszámolót, ami a legnagyobb fajták közé tartozik. A fajta ősei Írországból hódították meg a világot. Míg eredetileg farkasok és medvevadászathoz tenyésztették, ez a szelíd óriás mára inkább családi kedvenc, mint vadász. Az Ír farkaskutya!

 

 

 

Kinézete:

Ezt a kutyát biztosan könnyű észrevenni. A fajta képviselői egyikei a legnagyobb kutyáknak, amiket ismerünk. Bár a fajtastandard szerint a hímek 79 még a nőstény egyedek a 71 centisek lehetnek, ezek a farkaskutyák elérhetik akár az átlagosan 81-86 centiméter marmagasságot is, ezzel könnyen kilógva a sorból. A magassági rekordot egyébként egy 106 centis kutyus tartja. Hatalmas méretük mellé még természetesen a súlyuk sem elhanyagolható. A kanok 55, a szukák pedig akár 41 kilót is elérhetik.

Szőrzetük drótos és durva testük az agárhoz hasonló, viszont jóval izmosabb kinézetű állatok. Színük a fehértől a vörösig többféle is lehet.  

 

 

 

Története:

Ezek az ebek nemcsak a legnagyobb, hanem a legősibb jelzőt is magukénak tudhatják. Őseik valószínűleg az agarakhoz hasonlóan Egyiptomból jöhettek, akiket a kelták hozhattak Írországba. A fajta eredeti célja a különböző nagyvadak, mint a farkas, vaddisznó vagy akár medvevadászatokra voltak tenyésztve. Hatalmas méretükkel, izmos testükkel és durva szőrzetükkel ideálisak voltak erre a feladatra és hamar a nemesek között találták magukat. Azok az előkelő urak akiknek egy ilyen wolfhound (farkasvadász) volt a birtokukban hatalmas kiváltságra tettek szert. A kutya státusszimbólummá vált és egyhamar királyhoz méltó ajándék vált belőle.

Ahogy azonban a lőfegyverek egyre jobban elterjedtek, úgy váltak kevésbé szükségessé ezek a hatalmas méretű vadászok. A fajta megmentése érdekében a 17. században meg volt tiltva, hogy kivigyék őket Írországból. Mostanra a fajta ismét bárhol megtalálható nemcsak Nagy Britanniában. 

 

Karaktere:

Hatalmas mérete ellenére ettől a kutyától nem kell megijedni. Szeretetreméltó óriás, aki képes ölebként viselkedni hatalmas mérete ellenére. Imád kanapén feküdni és olyan közel a gazdihoz amennyire lehet. Ezt a lelkesedést azonban könnyen túlzásba viheti és feldöntheti nemcsak a berendezést, hanem a – nem eléggé óvatos – családtagokat is. A fajta tagjai hűségesek és ragaszkodnak a gazdájukhoz. Keresi a figyelmünket és hatalmas méretének köszönhetően nehéz nem észrevenni. Mindenképp tartsuk közel a falkához, akár más kutyákról, akár a családról van szó ugyanis rendkívül szociális ebről van szó. Szeretik, ha gyerekek vannak körülöttük és ha együtt van a család, főleg ha minél inkább a részesei lehetnek a történteknek. Ha kell képesek megvédeni minket bármitől, de az idegenekkel szemben úgy általában, főleg ha barátságosan közelítenek, nincs problémájuk. Szelíd természete miatt őrző-védő kutyának csak a mérete miatt lenne alkalmas, bár néha az is elég elrettentő lehet, ha csak megjelenik az udvarban a kutya.

Ennek a fajtának rengeteg mozgásra van szüksége, mégis csak egy vadászkutyáról beszélünk. A rendszeres séták, futás vagy akár biciklizés fontos az állat egészsége érdekében.

 

 

 

Egészsége:

Az ír farkaskutyánál sajnos előfordulhatnak ízületi illetve csontbetegségek de ha odafigyelünk kutyáink egészségére ezeket a problémákat megelőzhetjük. A kutya nyugodt természete mellett képes sokáig ”titkolni” a betegsége jeleit és csak akkor vesszük észre a problémát ha már túl késő. Ezért érdemes rendszeresen figyelni kutyánk egészségére, ha pedig úgy érezzük, hogy valami nem stimmel, inkább forduljunk állatorvoshoz.

A megfelelő táplálkozás szintén fontos a kutya egészsége szempontjából. Egy ilyen nagytestű kutyusnak fontos a sok hús a táljában, hogy megőrizhesse az erejét. Ehhez nem feltétlenül kell nagy mennyiségre gondolni, ha elég tartalmas és változatos az étrendje. Személy szerint úgy gondolom, hogy a kutya etetésének a legbiztosabb forrása a tenyésztő. Kérjünk tőle nyugodtan tanácsot vagy akár egy kis adag tápot az elején, hogy biztosan a megfelelő ellátást adhassuk a kutyusunknak, egy tenyésztő pedig elláthat minket a megfelelő információval ez ügyben.

Összességében az ír farkaskutyával egy barátságos óriást tudhatunk magunk mellett a családban. Fontos, hogy a kutyusunk egészségére megfelelő figyelmet szánjunk és akkor hosszú időre boldogíthatja családunkat és falkánkat ez a kedves négylábú.

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/ir-farkaskutya#az-%C3%ADr-farkaskutya-tart%C3%A1sa-%C3%A9s-%C3%A1pol%C3%A1sa

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés