Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: Aussie. Az Ausztrál juhászkutya

Kutyaismertető: Aussie. Az Ausztrál juhászkutya

 

 

Egy intelligens, lelkes, hűséges kutya, aki mellett a gazdi sem fog soha unatkozni. Ilyen az Ausztrál juhászkutya másik nevén az Aussie.

 

Kinézete:

Ez a kutyafajta a közepes testfelépítésű ebekhez sorolható. Átlagosan 22kg-osak és 51-58 centi magasak lehetnek. Hihetetlenül mozgékony és izmos kutyák, akik gyönyörűen mutatnak munka közben. Szőrzetük nagyjából egyenletes és hullámos, hímeknél a nyakuk körül sűrűbb úgynevezett gallér is előfordulhat. Többféle színvariációban is előfordulnak, amik a teljesen fekete vagy vörös színűtől az ezeken az alapszíneken megjelenő szürke, fehér, réz, kék, vörös vagy fekete színfoltokig terjed.

A szemek és a fül körül a fehértől eltérő szőrszín dominál. A fehér szőrszín foltokban előfordulhat a kutyákon, de mint domináns szín nem megengedett (a hivatalos fajtaszabályzat szerint). Az Aussie szemének a színe is változatos. A kék, barna és a borostyán szín is megjelenhet, sőt még ezeknek a variációja is előfordulhat, ezzel különleges, eltérő szemszínek jelenhetnek meg a kutyuson, ami rendkívül egyedi és szép külsőt kölcsönöz nekik.

 

 

Története:

Bár a fajtát a neve Ausztráliához köti, leginkább Észak Amerikában vált ismerté. A fajta hivatalos eredete nem ismert, hírnevét az ausztrál aranyásók és pásztorok körében kezdte el növelni, akik a birkáik védelme és terelése érdekében vitték magukkal négylábú társaikat. Itt aztán a terelő kutya mellett, őrző-védő kutyának kezdték tenyészteni, majd később a western showk és rodeók közkedvelt szereplője lett. Mindezt hihetetlen alkalmazkodóképességének, eszének és munkakedvének köszönheti és bár manapság főleg családi és kísérőkutyaként vannak számon tartva, nem felejtették el az ösztöneiket. Idővel két különböző típusú Aussie jelent meg a még mindig munkában foglalkoztatott úgynevezett munkavonal és a valamivel nyugodtabb, visszafogottabb vonal ami azoknak érdemes keresni akik a gyapjú takaró alá és nem a birkákhoz szánja a kutyusát. J

 

 

Karaktere:

Ezeknek a kutyáknak mind a fizikai mind a szellemi képességei is figyelemre méltóak. Falkáját, családját bátran védelmezi és élvezi az emberek társaságát. Bár családi kutyának is jó választás érdemes odafigyelni, hogy a kutya igényei ki legyenek elégítve. A rendszeres mozgás és a változatos kihívások hatalmas élményt jelentenek a kutyusoknak, amit biztosan meg fognak hálálni a gazdijuknak.

Az Aussie imád dolgozni és imádja, hogyha a gazdája kedvére tehet. Hihetetlen esze van és szereti is használni. Nem riad vissza az új feladatoktól, sőt szereti a változatosságot és az izgalmat.

A tanulékonysága hatalmas előny lehet a gazdik számára, viszont vigyázni kell arra, hogy a rosszaságokat is képes könnyen elsajátítani. A következetes és határozott nevelés fontos tényező ezeknek a kutyáknak az életében. Látniuk kell, hogy ki a falkavezér családban, mert különben könnyen átveszik az irányítást a házban.

 

 

Egészsége:

Amikor az ember úgy dönt, eljött az idő, hogy egy Aussiet befogadjon a falkába, fontos odafigyelni, hogy a megfelelő négylábút válasszuk. Ehhez érdemes már az eladók között is körbenézni. Fontos hogy olyan helyről hozzunk kutyát ahol látjuk, hogy jól vannak tartva, megkapták az oltásaikat és, hogy a szülők is jó állapotban vannak és törzskönyvesek. Egy jó fajtatenyésztő odafigyel a kutyáira és fontosnak tartja, hogy csakis a legjobb párosításokból kerüljenek ki a kölykök és ezt a törzskönyvvel is igazolni tudja. Csak a jó tenyésztő kiválasztásával is rengeteget segíthetünk magunkon, hiszen hasznos infókat kaphatunk a tartással, egészséggel és etetéssel kapcsolatban. Sajnos minél kedveltebb a fajta annál nagyobb az esélye a fajtipikus betegségek előfordulására. Az Aussiek esetében amire érdemes odafigyelni az a ízületi problémák, mint például a csípő ízületi és könyökproblémák. Szerencsére a rendszeres testmozgással, állatorvosi vizsgálatokkal és a megfelelő etetéssel könnyebben ki lehet szűrni és megelőzni ezeket a betegségeket.

 

Az Aussiek igazán energikusak és intelligensek. Imádnak a gazdájuk körül lenni és közös feladatokat megoldani. A legfontosabb számukra a falka és a gazdi boldogsága. Mindenesetre figyeljünk oda, hogy a kutyusok megkapják a nekik megfelelő mozgást, nehogy a nagy játékban a házat szedjék darabokra.

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/ausztral-juhaszkutya#az-ausztrál-juhászkutya-karaktere

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd