Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: Angol Springer Spániel

Kutyaismertető: Angol Springer Spániel

Ezúttal egy olyan fajtának néztünk utána, ami a legrégebbi fajták közé tartozik. Egy angliai vadászkutya, aki valószínűleg az összes spániel őse.

 

Kinézete:

 

Az angol Springer spániel egy középtermetű (51 cm marmagasságú) kutya. Súlya átlagosan 20-23 kg. Erős csontozatú, mély és fejlett mellkasú állat, de ennek ellenére sem nevezhető durva kinézetűnek. Épp ellenkezőleg a fajta tagjai barátságos, vidám kinézetű kedves kutyusok.

 

 

 

Története:

 

Az angliai vadászok között kivételesen kedvelt fajtának számító Springer már régóta megtalálható a feljegyzésekben. Habár elég nehéz pontosan meghatározni a fajta képviselőinek számát, mivel méret szerint különböztetik meg a fajtákat (legkisebb a Cocker-, a közepes a Field- és a legnagyobbak a Springer spánielek lettek).

A fajta meghatározása elég nehéz volt mivel előfordult, hogy ugyanazt a kutyát más fajta nevével regisztrálták, ahogy nőtt. Véglegesen csak az 1800-as évek végén sikerült a fajtákat szétválasztani. A Springer spánieleknek két típusát tartják számon. Ezek a kiállítási és a field trial típusú kutyák. Utóbbi típus egy nagy energiájú kutya, főleg vadászati célokra használt kutya, míg előbbi egy zömökebb, kiállítási fajta. A kiállítási típus színében is elkülönül fajtársától, mivel sokkal több színfoltja van, mint a vadászkutya típusnak.

 

 

 

Karaktere:

 

A Springer spánielt az egyik legjobban tanítható, legszófogadóbb kutyának tartják. Társasági kutya, nem szereti, ha egyedül hagyjuk, ezzel szemben viszont imád a családdal gazdájával lenni. Következetes neveléssel könnyen ki tudjuk hozni belőle, amit akarunk és igényli is ezt a törődést, illetve szeretetet. Gyorsan tanul, szereti a játékokat, okos és higgadt kutyus. Egy vidám természetű, spontán négylábú. Imádja a gyerekeket és könnyen barátkozik mindenkivel. Igazi vízi kutya. A legkisebb tócsában is szívesen játszik.

 

 

Igazi hiperaktív kutya. Mindig talál magának valami játékot és akármikor készen áll a játékra. Ebből adódóan, ha be akarunk fogadni egy ilyen kutyust a családba fel kell készülnünk, hogy minden nap a megfelelő időt szánjuk rá és megfelelően kielégítsük mozgási igényét. Érdemes kölyökkorában elkezdeni a szocializációt és a nevelést, főleg ha vadászkutyaként akarjuk alkalmazni.

Ha elhanyagoljuk a kutya nevelését és nem szánunk elég időt arra, hogy más kutyákkal, emberekkel találkozzon, könnyen dominánssá válhat. Ez a fajta nagyokat képes ugrani, innen is kapta a ”springer” azaz ugró jelzőt. Sokoldalú fajta, egyaránt alkalmazható versenyeken, nyomkövetőként vagy vadászaton, akár szárazon akár vízen.

 

 

Egészsége:

 

Ez a fajta hajlamos az olyan betegségekre, mint például a fülfertőzés, enzimhiány vagy az epilepszia. Ahhoz, hogy minél egészségesebb legyen a megfelelő minőségű tápot kell neki megadni. Ebben a legtöbbet a tenyésztőtől tudhatunk meg ezért mindenképp érdemes beszélni vele a megfelelő minőségű tápról és a mennyiségről is mivel a fajta tagjai hajlamosak az elhízásra.

 

Összességében a Springer egy jó, kiegyensúlyozott kutya. Imád dolgozni és játszani ezzel szemben hatalmas a mozgásigénye amit, ha nem elégítünk ki, akkor a kutyánk könnyen átveheti az uralmat a falkában. Ezért kiemelten fontos a megfelelő nevelés és a fiatalon elkezdett szocializálás más kutyákkal és emberekkel. Ha ezeket betartjuk egy engedelmes, barátságos kutyust tudhatunk a családunkba.

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés