Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Puli

Kutyaismertető: A Puli

Ez a kedves kis szőrgombolyag egyike a leghíresebb magyar kutyafajtáknak, hiszen nemcsak nálunk, de külföldön is egyre többen szeretik ezt a fajtát. Magyarország raszta kutyusa. A Puli.

 

 

Kinézete:

Ez a kutyafajta sokban hasonlít a nagyobb termetű komondorokra. Legjellegzetesebben raszta szőrzetéről lehet felismerni. Egy közepes méretű puli kutya elérheti 44 cm marmagasságot. Rasztái lehetnek fekete, fehér illetve barna színűek és a 12 centitől akár 30 centi hosszúak.

 

 

 

 

Története:

A puli ősei a honfoglaló magyarokkal érkeztek a Kárpát medencébe Ázsiából és azóta is fontos részét képzik kultúráknak. Elsősorban a kisebb termetű állatok, mint például a juhok vagy a baromfik őrzésére, terelésére használják. A kutya első írásos megjelenése 1751-ben történt. Idehaza a fajtát leginkább munkakutyának tenyésztik, de családi kutyaként is egyre többször találkozhatunk vele. Miután hazánkban egyre jobban csökkentek a legelők területei a pulik is kezdtek kifogyni a munkából. Akkor kezdett el a fajta újra elterjedtebb lenni miután elkezdték a pulikat házőrző mellett családi kutyaként tartani. Egyre többen jelentek meg a falvakban, tanyákon és a városokban is, újra fellendítve a fajta növekedését.

 

 

 

Karaktere:

Ez a fajta híresen hűséges és ragaszkodik gazdijához. Remek pásztorkutya ebből adódóan rengeteg mozgást igényel. Ezt az energiaszükségletét önbizalommal rengeteg ésszel és életrevalósággal kombinálja. Hajlamos arra, hogy átvegye a vezetést a falka fölött ha nem érzi, hogy ki a falkavezér. A pulinak ezért rengeteg nevelésre van szüksége amit következetesen végre kell hajtanunk ha nem akarjuk elveszíteni a kontrollt. Ha viszont tudja ki a főnök a háznál, akkor remekül lehet vele dolgozni. Mindenáron véghez akarja vinni a kapott parancsot és minden félelem nélkül képes megvédeni a nyájat és a falkát.

Ahhoz, hogy gond nélkül együtt tudjunk élni egy pulival, határozott nevelés szükséges. Nem számít milyen cuki és mennyire könyörög, ha nem engedjük be az ágyba akkor nem mehet be az ágyba. A következetes nevelést viszont ne tévesszük össze a szigorral. Ennek a fajtának ugyanis sokat számít a pozitív nevelés, hiszen ki ne szeretné, hogy elismerjék, amit csinál. Hogy megadhassuk neki a szükséges mozgásmennyiséget elengedhetetlen a sok séta és a változatos feladatok. Érdemes kipróbálni egy kutyaiskolát ha nem tudunk neki elég szabadságot adni, ugyanis a sok, különböző feladat remekül terheli a kutyát mind fizikailag mind szellemileg. Nem mellesleg remek szocializációs alkalom a kutyának.

 

 

Egészsége:

A puliknak szerencsére nincsen örökletes betegségük, sőt kiváló egészségnek örvendenek. Fontos a számukra megfelelő táplálkozás is, aminek a fő összetevője a hús. Fontos figyelni arra hogy a kutya ne hízzon el. Ez elég nehéz feladat a vastag szőrzete miatt, úgyhogy érdemes ráállítani a mérlegre. Ahhoz, hogy a kutya fogazata megfelelő legyen érdemes neki valami rágcsálni valót adni. A snackek és a hasonló nasik is hasznosak lehetnek, viszont rengeteg kalóriát tartalmaznak, úgyhogy próbáljunk a kutyusnak valami olyat adni, mint például a marhafül ami egy kicsit jobban megedzi a fogakat és kevesebb benne a kalória. Mindemellett figyelni kell arra, hogy pulink elegendő friss vízzel legyen ellátva.

Ha kétségeink vannak a puli etetésével kapcsolatban nyugodtan kérjünk tanácsot a tenyésztőtől. Hiszen ő pontosan tisztában van azzal, hogy mik a fajta szükségletei.

Összességében a puli egy okos, engedelmes és barátságos kutya, ha megfelelő nevelésben részesítjük. Ha elég szeretetet, ételt és játékot kap tőlünk semmi gondunk nem lehet majd ezzel a fajtával.

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/puli#title-3

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés