Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Magyar vizsla

Kutyaismertető: A  Magyar vizsla

Ahogy ígértük a Kutya Kedd alkalmából máris összeraktunk egy rövid fajtaismertetőt. Ez lesz az első cikkünk a sok közül, ezért úgy döntöttem egy olyan fajtával kezdek ami közel áll hozzám. 

Mivel két magyar vizsla is tagja a családomnak, nem is lehet kérdés hogy ezzel a fajtával kezdjük ismertető sorozatunkat.

 

Kinézete

 

 

 

Mind a rövid, mind a hosszú szőrű fajtát nézve a magyar vizsla megköveteli a tekintélyt. Zsemlebarna szőrzete, barna szeme, izmos, harmonikus testfelépítése, elegáns, úrias megjelenést mutat. A fajta hím tagjai általában az 58-64 cm vállmagasságot érik el, a nőstények pedig 60 centiméteresre nőnek. Az átlagos kutyák súlya 18 és 30 kg között van.  A fajtiszta kutyusoknak az egységes barna szőrzetét színezhetik fehér foltok, a lábujjaikon (zoknik) ,vagy a mellkasukon (gallér).

 

Története

 

 

 

Ez a fajta már a XIV. század óta van jelen a magyar írásokban és az illusztrációkban. Az őseik a honfoglaláskor érkeztek be hazánkba, majd onnan egész Európába. A vizslák jelentősége már 200 éve fokozatosan jelen vannak a vadászkultúránkban. Ikonikus vadálló pozícióját mindenki látta már. Ilyenkor a kutya három lábra áll, farka kiegyenesedik és orrával a vad irányába mutat.

 

 

 

 

A XX. század elejére a fajta veszélybe került, mivel az angol vadászkutyák folyamatosan szorították kifelé. Viszont 1936 önálló fajtaként tenyésztik, ami sokat segített a fennmaradásukban. Kitartó munkájával gyorsan a vadászközösség kedvencévé vált, azután már nem kellett sok ahhoz, hogy belopja magát az emberek szívébe.

 

 

Karaktere

 

 

 

         Egy jól szocializálódott vizsla, igazi kincs a családban! Barátságos kutyafajta, aki remekül képes kijönni emberekkel és állatokkal egyaránt. Amire külön oda kell figyelni ennél a fajtánál, az a rendkívül nagy mozgásigénye. Vérbeli vadászkutyaként a vérében van a mozgás, és ha ezt rendszeresen meg tudjuk adni neki, akkor bármilyen környezetben remekül fogja magát érezni. A magyar vizslák nagyon gyorsan a család tagjaivá válhatnak, és szükségük is van erre a ”falkára”, mivel nagyon társas fajta. Ha magára akarjuk hagyni, érdemes kölyökkora óta erre rászoktatni, illetve ha másra akarjuk bízni, akkor kiskora óta megismertetni a pótgazdival.

         Ez a kutyafajta igazi munkamániás, nagyon szeret a gazdájával dolgozni és tanulni. Viszont a szigorú bánásmódot nem szeretik ,és nagyon érzékenyen tudnak reagálni a büntetésekre. Ilyenkor megsértődnek, és rendkívül nehéz őket újra munkára hívni és a bizalmukba férkőzni. A magyar vizsla egy igazi úri kutya! Addig csinálja amit mondunk neki amíg élvezi a munkát. Viszont akkor bármit megtesz nekünk. Ezt a munkaszeretetét kamatoztatja is a vadászatok vagy a mindennapi gyakorlások alatt.  

 

Egészsége

 

Egy nagyon fontos dolgot meg kell jegyezni, nemcsak a magyar vizsla, de az összes kutyafajta esetében. Kölyökkutyákat csakis komoly tenyésztőnél kell vásárolnunk! Egy ilyen tenyésztőnél vásárolt kutya minden valószínűséggel erős, és egészséges kutya lesz. Sajnos a kis génállománya miatt ,különféle betegségek alakulhatnak ki. Ezek közé tartozhat a csípőízületi diszplázia, tumoros megbetegedések, vagy akár epilepszia. A komoly tenyésztők igyekeznek egészségügyi szempontok alapján szelektálni a szülőket így csökkentve a betegségek felmerülését a kölykök között.

 

 

 

Összességében a magyar vizsla minden tekintetben egy rendkívüli kutyafajta. Munka és családszerető kutya, aki rengeteg mozgást és szeretetet igényel. Nem való ketrecbe, inkább a hálószobába vagy a kandalló elé.  wink

Minél inkább a családunk részévé válik annál jobban képes kimutatni felénk a szeretetét. Ha megadjuk neki azt a törődést amit igényel, akkor egy hűséges taggal bővülhet a családunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés