Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Dobermann

Kutyaismertető: A Dobermann

Ez a fajta leginkább őrző védő kutyaként került be a köztudatba. Legjobban a tévészerepléseiből kapott szerepei miatt terjedt el róla ez a szerep. És habár alapvetően egy békés kutya, nem ajánlott felingerelni. A heti kutya a Dobermann.

 

Kinézete:

Ha elsőnek látunk meg egy Dobermannt egyből arra gondolunk, hogy ez egy őrzőkutya. Izmos testű, elegáns megjelenése miatt öröm ránézni egy ilyen kutyusra. A fajta tagjainak gyakran rövidre vágott farokkal és hegyes füllel képzeljük el, de ezek nem a fajta veleszületett adottságai. Ha meglátunk egy Dobermannt betekert fülekkel akkor nem kell aggódni miatta, csak a megjelenésén csinosítanak. Szőrük rövid, fekete barna illetve rozsdafoltos is lehet. Közepes termetű kutyák 63 és 72 centiméter marmagasságig nőhetnek.  

 

 

Története:

A fajta Németországból hódították meg a világot. Az mindenki által ismert rövid fülű és farkú megjelenése őrző kutya mivolta miatt terjedt el. Egy ilyen kutyát ugyanis sokkal nehezebb megragadni és elrántani ezzel veszélyesebbé válik ha támad. A fajta eredeti célja miatt a rendőrség és a katonaság kedvelt kutyafajtái közé került. Utóbbi téren az első világháborúban szerzett magának hírnevet aknakereső és üzenetvivő kutyaként. Először a németek alkalmazták ezt a fajtát viszont a második világháború végére már mindkét fronton Dobermannokkal dolgoztak.

A 80-as és a 90-es években a kutyák csonkítását betiltották. A szelídebb kinézetű Dobermann ekkor kezdett el a családi kutya szerepében megjelenni. Bár manapság újra elterjedt ez a csonkított fajta megjelenés, a kutya otthoni tartása nem szűnt meg.

 

 

Karaktere:

A Dobermann egy bátor, magabiztos kutya és kiváló őrzővédő. Ennek ellenére nem egy vérszomjas vadállat, hanem egy békés, szeretnivaló kutyus. Ezek a tulajdonságai miatt kapták a fajta tagjai a bújó-harcos becenevet, amire rá is szolgál. Szeret a család és a gyerekek közelében lenni és hűségesen szolgálja, védi a falkát gondolkodás nélkül. Egy jól nevelt, szociális kutya nem fog ok vagy utasítás nélkül senkire sem rátámadni. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nekünk is szigorúnak és következetesnek kell lennünk a kutyával szemben. Ha elnyertük egy Dobermann bizalmát, onnan kezdve önzetlen társra tettünk szert. A kutya gyorsan felveszi gazdijának a stílusát, lelki világát. A fajta tagjait már kölyökkorukban is könnyen befolyásolhatják különböző ingerek, amik jó vagy rossz irányba billenthetik kedvencünk lelki állapotát. Amíg egy kiegyensúlyozott, szerető környezetben él nem lehet gondunk a kutyára.

 

 

Egészsége:

Bár a Dobermann szőrét, szemeit és körmeit rendszeren érdemes ellenőrizni, összességében nem vesz sok időt igénybe az ápolásuk. Etetésükhöz fontos a változatos és húsban gazdag étrend, illetve a rendszeres séták, a tanulás és a játék.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kutyáink egészségére vigyázni, érdemes rendszeresen beszélni a tenyésztővel, hogy mikre kell odafigyelni a tartásukkal kapcsolatban. Legyen szó akár az etetésről, mozgásról vagy nevelésről egy jó tenyésztő több alomnyi tapasztalattal rendelkezik, és hasznos tanácsokkal láthat el minket. Ha úgy érezzük valami nincs rendben a kutyánkkal, keressük fel állatorvosunkat segítségért.

Aki egy Dobermannt akar a családjába fogadni, számítson rá, hogy sok munka és türelem kell ahhoz, hogy ezt a kutyát megfelelően tudja tartani. Azonban ha ez sikerül az egyik leghűségesebb kutyafajtát tudhatja családja körében.

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/doberman#a-dobermann-tart%C3%A1sa-nevel%C3%A9se-%C3%A9s-%C3%A1pol%C3%A1sa

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés