Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Border Collie

Kinézete:

Ez a közepes termetű kutya két különböző szőrzettípussal fordulhat elő. Lehet akár középhosszú vagy majdnem rövid a mindkét esetben sűrű szőrzetre kell készülni, ha be akarjuk fogadni őket a családba. Ez a szőrzet óvja meg a kutyákat az időjárási viszontagságokkal szemben. Színe többféle lehet a leginkább ismert és elterjedt változat azonban a fekete- fehér kombináció, amihez előfordulhatnak még barna foltok. A fekete-fehér színkombináció mellett előfordulhatnak még például vörös színben is de a fehér szín egyik esetben sem dominál.

Története:

A kutya nevében a ”border” angolul határ szó jelzi, hogy a kutya ősei az angol-skót határról hódították meg a világot. Az ott élő emberek ugyanis évszázadok óta tartották ezeket a kutyákat, akik mint terelő, mint őrző kutyaként remekül végezték a dolgukat. Ez a tulajdonságuk a mai napig megőrizték. A vérükben van, hogy dolgozzanak és hogy tereljenek és ezt a tulajdonságukat többféle versenyen is össze tudják mérni egymással.

A fajta célzott tenyésztése a 19. században kezdődött. A kutyák legismertebb őse egy Old Hemp nevű juhászkutya volt, aki már fiatalkorában is rengeteg terelőkutyaversenyt (sheepdogtrails) nyert meg. Ennek köszönhető, hogy ő lett a legkeresettebb a kutyatenyésztők körében. Sok ma is élő Border Collienak hozzá vezethető vissza a családfája.

  

Karaktere:

A Border Collie egy igazi munkamániás, amihez elképesztő ész is társul. Ezeket kombinálva egy elképesztő terelőkutyát kapunk, aki bármekkora nyájjal meg tud birkózni. Bár eléggé önfejű tud lenni, munka alatt remekül együttműködik a gazdival, ha megtaláljuk vele a közös hangot. (személyes tapasztalat alapján a sajt egy nagyszerű motivációs eszköz  wink) Sose áll le. Ha a gazdája nem küldi el pihenni, akkor bizony képes a teljes kimerültségig képes hajtani magát csakhogy megfelelhessen a gazdinak. 

Ez a hatalmas munkakedve és energiája viszont a gazdit is kihívás elé állítja ezért alaposan gondoljuk meg képesek vagyunk-e elbírni egy ilyen kutyussal.

Egészsége:

A fajta képviselői kifejezetten jó egészségnek örvendenek. A Border Collie sokkal kevésbé hajlamosak a betegségekre, viszont sajnos náluk is előfordulhatnak a fajtára hajlamos betegségek. Ilyenek lehetnek a csontvelő betegségek, szemproblémák vagy különféle gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység. A tenyésztők általában próbálják kiküszöbölni ezeknek a betegségeknek a kialakulását. Amivel mi a legjobban hozzá tudunk járulni a kutya egészségéhez, az a megfelelő fizikai és szellemi gondozás.

Ahhoz, hogy megfelelően le tudjuk fárasztani ezt a kutyust rengeteg mozgásra és feladatokra van szükség. Imád tanulni és a gazdival együtt lenni. A napi mozgás mellett időt kell szánni az ápolására is. Érdemes hozzászoktatni egy napi ápolási rutinhoz. A szőrzete ápolásával, fültisztítással, fogainak és szemének ápolásával időben ki lehet szűrni a lehetséges betegségeket, hogy időben tudjunk rájuk reagálni.

 A megfelelő táplálás szintén nagy befolyással bír a kutya egészségére. Az hogy melyik táp, jó a kutyának azt szinte lehetetlen előre megállapítani. A Border Collie esetében sokkal inkább az egyéntől függ a megfelelő minőségű eledel, mint a fajtától így nem lehet pontosan megmondani mi lesz jó a kutyának. Ennek ellenére érdemes tanácsot kérni a tenyésztőtől legalább az elején. Egy profi tenyésztő mögött több alom kutya tapasztalat van, valószínűleg ugyanabból a családból ezért ő a legmegbízhatóbb forrás az ilyen esetekben.

A Border Collie összességében egy rendkívüli kutya. Imádja a munkát, a játékot és ha foglalkoznak vele. Szinte bármire rá lehet venni. Hatalmas igényei vannak ezért nagyon fontos, hogy csak akkor vágjunk bele egy ilyen kutya tartásába, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy képesek vagyunk tartani vele a tempót.

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/border-collie#title-6

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd