Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Bernáthegyi

Kutyaismertető: A Bernáthegyi

 

Ezen a héten az egyik leghíresebb kutyafajtáról fogunk írni. Elég, ha csak a Beethoven filmekre gondolunk, és magunk elé is tudjuk képzelni ezt az óriási kutyust.

Nemcsak a filmes világban lett ez a fajta világhírű. A fajta tagjai hegyi mentőként is legendává váltak!

 

 

 

Kinézete:

A Bernáthegyi a legkönnyebben felismerhető kutyafajták közé tartozik. Hatalmas mérete masszív fejével, mellkasával, és erőteljes nyakával, egyszerre lehet ijesztő és tekintélyt parancsoló. Ennek ellenére ez a kutya egy igazi barátságos óriás.

Szőrzete egyaránt lehet hosszú vagy dupla szőrzetű, amilyen még az őseiknek volt. Manapság viszont a hosszúszőrű fajta a kedveltebb. Ez viszont rengeteg szőrrel jár, amit kezelni kell. A Bernáthegyi a hidegebb időjáráshoz van szokva ,ezért érdemes röviden tartani a szőrét, főleg nyáron.  

 

 

Története:

 

 

A kutya története szorosan kapcsolódik egy, a Szent Bernát hegyi hágón található menedékházhoz. Az ott élő szerzetesek a XII. századtól tenyésztettek nagytestű mentő-és őrzőkutyákat. Ez a terület egy fontos kereskedelmi útvonalon fekszik, ahol lavinák is gyakran előfordultak. Ezen a terepen a Bernáthegyik rengetegszer kamatoztatták tehetségüket az életmentésben. A történetek szerint egy Barry nevű kutya 40 embert mentett meg pályafutása alatt.

Bár, hogy ez igaz-e vagy sem, azt eddig nem tudták bizonyítani.

Ezek a hegyimentő kutyák azonban már nem sok közös tulajdonságban osztoznak mai fajtársaikkal. A Barryhez hasonló lavinakutyák ,valószínűleg akkor kezdtek el jobban hasonlítani mai társaikhoz, amikor az új-fundlandi kutyákkal lettek keresztezve. Az így kialakult nagyobb testű ám sokkal impozánsabb kutyákat, a gazdáik magas rangú embereknek adták ajándékba, így világszerte elterjedhettek a fajta képviselői.

 

 

Karaktere:

 

 

 

Nagy termete, ébersége és védelmi ösztöne, remek házőrzővé teszi annak ellenére, hogy nem egy ingerlékeny kutya. Senki sem akarja magát szembe találni ,egy a házat védő, felnőtt (80-90 kilós) Bernáthegyivel.

A teste mellett ennek a kutyának a szíve is hatalmas. Jóindulatú, kedves természetű kutya, aki kiegyensúlyozott természetével, gyerekszeretetével, remekül be tud illeszkedni. Szinte lehetetlen kihozni őt a sodrából, viszont ha kell, képes megvédeni a családját.

Nagy méretét mindenképp figyelembe kell venni, mielőtt befogadnánk egy ilyen nagytestű kutyát. Bár nem akar rosszat, megeshet, hogy egy lendületesebb felugrással, egy baráti pacsival, vagy egy sétáltatás közbeni hirtelen megindulással, fellökhet valakit. Ha rendesen van nevelve, és ismeri a családon belüli hierarchiát ,semmi gondunk nem lehet vele a családban, sőt egy igazán engedelmes családtaggá válik.

 

Egészsége:

Az évek alatt a Bernáthegyinek sikerült egy igazán erős és egészséges kutyává fejlődnie. Ebben nagy szerepe van a jó tenyésztő hálózatnak, ami segít a túltenyésztéssel szemben. Egy fajtiszta kutyánál ritkán fordulnak elő örökletes betegségek. Sajnálatos módon még ennél a hatalmas kutyánál sem elkerülhetetlenek a betegségek. Leggyakrabban a szemproblémák, diabétesz,  vagy a csontrák okozhatnak problémát.

Azok, akik egy Bernáthegyit szeretnének a családjukba, oda kell figyelniük arra, hogy megfelelő tenyésztőtől hozzák el a kutyust. Egy jó tenyésztő odafigyel arra, hogy nemcsak a kölykök, hanem a szülők is megkapják a megfelelő oltásokat. Ennek viszont az árát is meg fogják kérni, de egy egészséges kölyök megéri az árát.

 

 

 

 

A Bernáthegyi egy szeretetre méltó kutya, nagyon jól kijön a gyerekekkel, viszont nem árt figyelni nehogy túlzásba vigye a játékot. Azt javaslom, csak akkor fogadjunk be egy Bernáthegyit az otthonunkba, ha van elég szabad hely a lakásunkban, és tudunk elég időt szánni arra, hogy a hosszú szőrét kezelhessük. 

Érdemes kertes házban tartani, hiszen egy kb. 90 centi marmagasságú 80 kilót is meghaladható, hosszú szőrű kutyával ,elég nehéz egy lakásban lakni.

Egy ágyban aludni meg szinte lehetetlen.  laugh 

Kisgyerekkoromban két Bernáthegyivel nőttem fel. Cleo és Balu voltak szó szerint az első kutyák az életemben. Néha a két velem egymagas, nálam jóval nehezebb kutyákkal kihívás volt együtt lakni, úgy érzem ez a két barátságos óriás volt az oka annak, hogy megszerettem, nemcsak ezt a fajtát, hanem összességében a kutyákat, és mára már nem tudom kutya nélkül elképzelni az életet.

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/bernathegyi

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés