Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutyaismertető: A Beagle

Kutyaismertető: A Beagle

Ezúttal is egy ismert kutyafajtát választottunk ki bemutatásra. Az eredetileg Angliából származó, mára már német gyökerekkel is rendelkező kutyus hamar képes feldobni a családi hangulatot és vidámságot, izgalmat vinni a mindennapokba.

 

 

Kinézete:

A Beagle egy közepes termetű, zömök kutyafajta. Súlya elérheti a 18 kilogrammot is és testmagassága a 40 centi körül mozog. Rövid, de erős lábainak köszönheti rendkívüli fürgeségét és kitartását, amire nem árt odafigyelni. Rövid szőre sokféle színkombinációban megtalálható. A kutya fehér színe mellé társulhat barna, vörös, sárga vagy fekete, minek ápolása nem igényel sok időt.

Története:

Ez a kutya is Angliában kezdte a történetét. Vadászkutyaként, első hivatalos megemlítése 1515-ben történt. Ezek az ősei viszont kisebbek voltak a mostani képviselőiknél, vadászatok alatt falkával, egyszerre jóval több kutyával vadásztak mint manapság.

Az angliai vadászmezők mellett a Beagle több helyen is megfordult történelme során, remekül kamatoztatva képességeit. A legújabb munkahelyei közé tartozik például a terápiás foglalkozásokon való részvétel, amit kedves és játékos természete tesz lehetővé. Az USA-ban a vadászösztöneit a határőrségben kamatoztatja.

 

 

Karaktere:

A fajta képviselői igazi falkakutyák. Imádják, ha történik valami és mindig minden körülmények között a részesei akarnak lenni. Könnyen be tudnak illeszkedni a falkába. Ha viszont nem figyelünk oda, akkor egy beagle könnyen átveheti az uralmat, ha úgy érzi, megteheti. Lelkesedése és energiája könnyen túlnőhet a gazdi elképzelésein és felboríthatja a meghitt családi képet. A kutya ösztönei séta közben is megváltoztathatják a terveinket. Mivel eredetileg vadászkutya volt ösztönösen és makacsul képes kergetni a kiszemelt célpontot legyen az nyúl, mókus vagy macska. A nagy izgalomban könnyen elfelejtheti, hogy kivel is jött ki a szabadba és eltelik egy kis idő, mire a hangunk elér a füléhez. Miután visszatalálnak, természetesen remekül tudják magukat sajnáltatni.

 

 

Van egy terület a Beagle életében, ahol nem ismer határokat. Ez bizony az evés. Megszokta ugyanis, hogy falkában annyit kell enni amennyit csak tud és ahányszor csak lehet. Sajnos ezért nem fog megállni és megnézni mit eszik éppen akár jót tesz neki az amit talál akár nem. Fontos tehát hogy fél szemünk a kutyán legyen ha elmegyünk sétálni, és határozottan meg kell határozni a mi és az ő  helyét a falkában. Ha ez sikerül akkor remek társat találunk magunknak akivel bármiféle feladatba bele lehet kezdeni.

A Beagle számára fontos, hogy törődjünk vele amennyit csak lehet és, hogy játszunk vele amennyit és ahogyan csak lehet. Szeretik a kihívásokat viszont egy szimpla közös sétát is ugyanúgy tudnak élvezni mint egy akadálypályát. 

 

Egészsége:

A Beagle történelme és hatalmas étvágya miatt, hajlamos lehet néhány komolyabb betegségre például az elhízás vagy a porckorong problémák. Ha nem figyelünk oda a megfelelő etetésre előbbi komoly gondokhoz vezethet. Bár nehéz megállni nem kaphat miden alkalommal jutalomfalatot ha szépen néz és a nasiosztással is óvatosan kell bánni. Hosszú testfelépítése miatt, az túlsúlyos kutyáknál a gerinc és az ízületek a kelleténél jobban vannak terhelve, ami árt az egészségüknek. Ahhoz hogy az etetésük közben a lehető legjobbat adhassuk a kutyusainknak érdemes a tenyésztővel, állatorvossal beszélni ezügyben. Ezek a szakemberek több éves tapasztalatot és tudás tartanak a kezükben, ami nekünk is sokat segíthet, ha nem tudunk elindulni.

A Beagle egy igazi kis energiabomba. Ha eleget foglalkozunk vele és következetesen, kitartóan és szeretetteljesen neveljük remek társunk lesz a mindennapokban, amiket csak színesíteni fog tudni.

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/beagle

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd

Keresés