Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kutya alváspozíciója

ShopRenter
2019. 11. 11. 11:00:07
Kutya alváspozíciója

Mit árulhat el a kutyánk viselkedéséről az alváspozíciója?

       

Kutyáink viselkedéséről és érzéseikről rengeteget árul el az alvási pozíciójuk, ahogy alvás közben mozgolódnak, és hogy mennyi ideig pihennek.

Ha megfigyeljük kutyáink alvási szokásait, azok megmutathatják nekünk mennyire egészségesek, és boldogok. Természetesen, ha valami szokatlant tapasztalunk a kutyáink viselkedésén, akkor keressük fel az állatorvosunkat.

Az alábbiakban összegyűjtöttük mit jelenthetnek négylábú barátaink alváspozíciói.

 

Alvási Pozíciók

 

  1. Oldalon fekvés:

 

Ha egy kutya az oldalán fekszik az valószínűleg biztonságban és kényelemben érzi magát, hiszen a védtelenül hagyja a létfontosságú szerveit.

Azok a kutyusok, akik ezt az alvásformát választják, nyugodtak és könnyen alkalmazkodnak, habár ha ismeretlen helyre kerülnek, gyakran változtathatják az alváspozíciójukat.

Ez az alváspóz szabadon hagyja a lábakat, úgyhogy gyakran rángatózhat a lábuk pihenés közben.

 

  1. Összegömbölyödve:

 

Az a pozíció amikor labdaként összegömbölyödnek, nagyon is kedvelt a kutyusok között. A vadonban is gyakori ez a fajta alvásmód, hiszen védi a fontos szerveket, melegen tartja őket, és könnyen felkelhetnek belőle.

Azt lehet hinni, hogy ez az alváspozíció bizonyos helyeken kényelmetlen lehet, de ez nem teljesen igaz. Télen illetve hűvösebb időkben ez egy igen kedvelt pozíció.

 

  1. Pocakon fekve:

 

Ezt a pózt nevezhetik Superman-póznak is. Segít a kutyusoknak rögtön felugrani. Gyakran észrevehető ez a pozíció a kölyökkutyáknál, akiknek gyorsan van szükségük pihenőkre, utána viszont rögtön rohanhatnak tovább játszani.

Akik ezt a pózt alkalmazzák, egy esélyt sem akarnak kihagyni a játékra, még alvás közben sem. Ezt a pózt a nagy energiájú kutyusok választják, vagy akik elfáradnak játék közben, és csak le akarnak huppanni egy kis pihenőre.

 

  1. Háton, lábakkal az ég felé:

 

Az összegömbölyödés segíti a testhő megőrzését, a felfedett pocak pedig segít lehűteni a testet. Mivel a kutyusok hasán és talpain a szőr sokkal vékonyabb, a felfedésük segíti a lehűlést. Ezért a nyári hónapokban ez egy eléggé elterjedt alváspozíció.

Ez a póz szintén védtelenül hagyja a hasat, és nehezebb belőle felkelni, ezért amikor egy kutya ezt választja, akkor biztonságban érzi magát.

Ha egy kutyus így alszik, akkor valószínűleg kicsi érdeklődést mutat a környezete iránt.

 

  1. Gazdival összebújva:

 

Ha azt veszed észre, hogy a kutyusod összebújik egy másik állattal, vagy hozzád bújik oda, akkor ez ugyanúgy a biztonságérzetet jelenti. A kutyád kötődni akar, és megmutatja, hogy közeledik hozzád és a többi testvéreihez.

Az a kutya aki így alszik, szerető és ragaszkodó, és mindenkivel kényelmesen érzi magát, akivel együtt pihen.

Próbáljuk viszonozni ezt a szeretetet úgy, hogy együtt pihenünk velük.

 

 

 

Alvási viselkedések

 

 

Amikor kutyusunk már alszik, észrevehetünk pár nyomot a viselkedésükben, amik árulkodhatnak az alvásuk minőségéről. Az alvás nagyon fontos az egészség és a test feltöltése érdekében. A legjobban a REM fázisban erősödnek, ami a legmélyebb alvási állapot.

 

  1. Körözés és ásás:

 

Teljesen megszokott viselkedés a kutyáktól, hogy "vackolnak" mielőtt lefekszenek.

Ez a viselkedés a kutyák őseiktől, a farkasoktól származik, akik elegyengették maguk alatt a füvet, leveleket, vagy a havat, hogy kényelmesebb helyet alakítsanak ki maguknak. Lyukat is azért ásnak a földbe, hogy télen melegebb, nyáron pedig hűvösebb pihenőhelyük legyen.

A kutyák gyakran köröznek párszor fekhelyükön mielőtt lefekszenek, viszont ha túl gyakran és sokáig csinálják, vagy ha gondjuk van a lefekvéssel,akkor az valamilyen fájdalmat is jelenthet .

Figyeljük a kutyusok fülét, hogy hogyan reagálnak a hirtelen zajokra és a szokatlan mozdulatokra. Valószínűleg azt jelzi, hogy a kutyánk csak arra vár, hogy valamiért felkeljen.

Talán itt az ideje, hogy elmenjünk sétálni és játszani egy jót!  wink

 

  1. Enyhe sóhaj:

 

A kutyusok néha sóhajtoznak napközben, ha unatkoznak, vagy pihennek. Ez nem jelent pihentető alvást, lehet, hogy a kutya csak arra vár, hogy valami izgalmas dolog történjen.

 

  1. Rángatózás, csóválás és halk ugatás:

 

A REM fázis alatt a kutyák gyakran mozognak, amikor a legnyugodtabbak. Nagyon is képesek álmukban mozgolódni, de nagyon is mélyen alszanak.

Ilyenkor érdemes kedvenceinket aludni hagyni, mivel ez a fajta alvás segíti a feltöltődést és egészséges is.

Az alvás közbeni mozgás külön jellemző a kölyök és az idősebb kutyákra ,de hogy miért, arra még nem találtak választ.

A rángatózás annak is lehet a jele, hogy fázik a kutyánk és így próbálja felmelegíteni magát. Keressünk neki egy takarót.  laugh

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog kutyafekhelyek

Keresés