Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető Újfundlandi

 

Kinézete:

Nem lesz nehéz nem észrevenni ezeket a hatalmas testű kutyusokat. 71 centiméteres testmagasságukkal és közel 68 kilógrammos testsúlyukkal az Újfundlandiak a világ legnagyobb négylábúi közé tartoznak. A kutyák szőrzete többnyire egyszínű, főleg a fekete vagy barna színek és azok árnyalataiban jelenik meg (Amerikában a sárga szín is előfordulhat). Az egyszínű szőrzetüket a fejükön illetve a tappancsaikon fehér folt díszíti. A kutyusok bundáit vastag, erős, mégis puha szőrzet borítja. Ezzel a vastag bundával, maciszemeivel nem is csoda, ha sokak emlegetik inkább medveként, mint kutyaként.

 

Története:

Ahogy a fajta neve is mutatja ezeknek a kutyáknak az eredete Új-Fundlandon kezdődött. Bár sokat sajnos nem tudunk a fajta eredetéről mielőtt megérkeztek volna a szigetre, az biztos hogy az európai halászok hozták őket magukkal. Ezután ezek a nagytestű kutyusok halászkutyaként majd később vízimentőként tevékenykedtek. Utóbbi munkánál a kutyák híres vízimádata nagy szerepet játszott. A fajta első hivatalos képviselői ezekből az európai és az inuit, eszkimó kutyák keresztezéséből születtek. Kiállításra először 1860-ban kerültek ki majd 1886-ban megalakult a fajta saját kutyaegyesülete (ami az egyik legrégibb ilyen egyesületnek számít).

 

 

Karaktere:

Hatalmas méretei ellenére nemigen van okunk tartani ettől a kutyától. Hihetetlenül békés, emberbarát és nyugodt kutyáról van szó, aki mindenkivel könnyen megtalálja a közös hangot. Imádja a gyerekeket és az idegenekkel szemben sem ellenséges ennek köszönhetően remek családi kutya lehet belőle. Bár nem kifejezetten őrző-védő kutyaként hivatott szolgálni, ha kell, bátran védelmezi a családot. Hatalmas méretei miatt nem is nagyon kell erőszakhoz folyamodnia ennek a kutyának. ahogy a Újfundlandi hangját is csak ritkán hallhatjuk. A fajta képviselői rendkívül engedelmesek és imádnak feladatokat teljesíteni, és a gazdájukkal tölteni az időt. Kezdő, vagy kevésbe magabiztos kutyagazdiknak remek első kutya lehet, amennyiben nem riasztja vissza őket a kutya mérete és energiája.

Imád játszani és szereti, ha követheti, gazdáját ahova csak lehet. Amire a leginkább oda kell figyelni, ha szeretnénk, hogy kutyusunk teljesen boldog legyen az a víz. Itt most nem az ivóvízre gondolok. Ezeknek a kutyáknak az úszás sokkal jobban a vérükben van, mint más négylábúaknak és ezért mindenük a víz és az úszás. Igyekezzünk a sétákat úgy lebonyolítani, hogy mindig útba essen egy folyó vagy tó, ahol ezek a kedves kis medvék kiélhetik a víz iránti szeretetüket. A kutyák nagy bundája még a hideg vízben is tökéletes védelmet biztosít nekik a séta alatt, viszont a hazamenetel sok vízzel és sárral járhat egy ilyen séta után, úgyhogy ezt érdemes számításba venni ha esetleg kocsival megyünk valahova, vagy esetleg lakásban lakik a kutyus. A hosszú szőr másik hátulütője még hogy hullik. És sokat. Nagyon is sokat. Fontos hogy tisztában legyünk ezzel és készüljünk fel arra, hogy még a frissen bontott chipses zacskóba is találunk majd egy kis kutyaszőrt. ;)

Még akkor is, ha kinti kutyának szánjuk, érdemes időt fordítani a kutyák szőrének az ápolására, így talán kiküszöbölhetjük, de legalábbis csökkenthetjük a szőrszálak megjelenését.

 

 

Egészsége:

Sajnálatos módon ennél a hatalmas kutyafajtánál több olyan betegség is van amire oda kell figyelnünk a tartásuk során. Méreteikből kifolyólag, több nagytestű kutyával együtt hajlamosak az ízületi betegségekre, vagy a ínszalag és a csontok károsodására.

A megfelelő táplálással és tartással ezeket a hibákat könnyen meg lehet előzni. Fontos, hogy kikérjük a tenyésztők tanácsát, segítségét amikor egy ilyen kutya vásárlására adjuk a fejünket. A jó tenyésztők, mindig is arra fognak törekedni, hogy a legjobb és legegészségesebb kutyák kerüljenek ki a kezük alól. Egy tapasztalt tenyésztő pedig, több alommal a háta mögött, olyan tudást halmozott fel maga mögött a fajtáról amit képvisel, hogy csakis előnyünk származhat abból, ha beszélünk vele. Kérjük ki a véleményét, tanácsait az olyan dolgokról, mint az etetés, mozgás, szocializáció vagy a tápok közötti átváltás. Ezekkel ugyanis nemcsak magunknak, hanem a kutyusainknak is rengeteget segíthetünk a jövőben.

Összességében az Újfundlandi egy remek kutya lehet azoknak, akik szeretik a nagytestű kutyákat, és nem riadnak vissza attól, hogy a fülük is kutyaszőrös lesz.

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/ujfundlandi#tenyésztés-és-egészség

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Kedd kutyafekhelyek