Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: Jack Russel Terrier:

 

Kinézete

Ennek a fajtának a képviselői 5-6 kilós testsúlyukkal és 25-30 centis marmagasságával a kistermetű kutyák táborát népesítik. Inkább hosszú és széles, mintsem magasnak mondhatjuk.

A kutyusok rövid szőrzete javarészt fehér, gyakran díszítik barna, fekete vagy cserszínű foltok. Apró fejük, szemük valamint lekonyuló fülük a ’’rosszcsont kiskutya” kinézetét adják neki, ami nagyon is illik ehhez az apró energiabombához.

 

Története

A fajta eredete egy Trump nevű kutyustól kezdődik, Angliában, ahol 1819-ben egy John Russel nevű tenyésztőnél először keresztezték a Fox Terriert, akik ennek a fajtának az ősei. A fajta első hivatalosan elismert egyedei Ausztráliából kerültek ki a nagyvilágba. A kontinensen ugyanis nagy szükség volt a Jack Russel féle vadászkutyákra, az elszaporodott rókák miatt. A fajta energiája és apró mérete remekül jött a rókavárak meghódításában a hosszú vadászatok során.

A fajtát képviselő első egyesület az 1972-ben megalapított Jack Russel Terrier Club volt. A fajta tagjait ma is megtalálhatjuk a vadászatokon és hajtásokon, bár­ sok helyen a családban is szívesen látott vendégek.

 

 

Karaktere

A Jack Russelnél nem kell aggódni attól, hogy a kutya kifáradhat. Az apró termetébe egy nagyobb kutya energiája került. Sokan alábecsülik ezeknek a kutyusoknak a mozgásigényét és a lelkesedését. Ezek az élő Duracel-nyuszik ha kell egész nap képesek pörögni. Fontos, hogy megadhassuk a lehetőséget ezeknek a kutyáknak, hogy levezethessék a felgyülemlett energiájukat. Kell nekik egy kert vagy egy külön hely amit nem gond ha feldúlhatnak napközben, mert igenis tombolni és játszani akarnak majd a nap 24 órájában.

Ezek a kutyák szeretik ha szeretik őket és foglalkoznak velük. Meg kell adni nekik a lehetőséget a munkára és a játékra, hogy ne a mi idegeinkkel játszanak majd este. A következetes nevelés is legalább ugyanolyan fontos mint a rendszeres szeretet. Azért, hogy kutyusunk könnyen kezelhető legyen fontos mielőbb meghúzni a határokat, hogy ne kerüljenek fölénk a falka rangsorban. Kutyaiskolákban vagy agility gyakorlópályákon, versenyeken könnyű levezetni a felesleges energiát és időben elkezdeni a szocializálást.

 

 

Egészsége:

A Jack Russel terrierek meglehetősen hosszú életet élhetnek le a gazdájuk mellet ha elég időt szánunk az egészségükre. A fajtánál nagy esély van az elhízásra ezért fontos a megfelelő mozgás és etetés. A már korábban említett gyakorlópályák valamint a hosszú séták és játékok remek lehetőségek lehetnek ennek érdekében. Ha a kutyusaink etetésében nem vagyunk teljesen biztosak érdemes rákérdezni az állatorvosunknál vagy a tenyésztőknél. Mindkét esetben tapasztalt emberek tanácsaira tudunk támaszkodni, hogy minél jobb életet biztosíthassunk kedvenceinknek.

Ha megfelelő nevelésben és szeretetben van részük, a Jack Russel terrier egy életre szóló barátunk lehet.

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/jack-russel-terrier#a-jack-russel-nevelése-szeretetteljesen-és-következetesen

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd