Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Skót Juhász

Kinézete:

A skót juhászok elegáns megjelenését nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hosszú, selymes bundájuk, vastag, színes szőrzetük különösen királyi megjelenést kölcsönöz ezeknek, kivételes négylábúaknak. A kutyusok többféle színkombinációban jelenhetnek meg. Ezek lehetnek a vörös és fehér (amihez még a fekete szín is társulhat, illetve a fekete foltos, szürke bundájú változat. Ezek mellett a színkombinációk mellett a fehér szín az, ami a kutyusok szőrzetében dominánsan jelenik meg.

A fajta tagjai 50 és 60 centiméter marmagasságukkal és körülbelül 25 kilógrammal a közepes testméretű kutyák közé sorolhatók. Amerikai és brit vonalat tudunk megkülönböztetni a testfelépítésük alapján. Az amerikai vonal képviselői valamivel magasabbak és erősebb testfelépítésűek mint a brit társaik, de nagyon eltérő tulajdonságaik nincsenek.

Története:

A skóciai gazdák már évszázadok óta tartják ezeket a fenséges állatokat a birkák terelésére és őrzésére. A gazdák által kedvelt fajta viszonylagos elszigeteltségben élt. Hivatalosan 1840-ben ismerték el különálló fajtaként, amikor Angliában megalakult az úgynevezett Collie Club. A collie nevet a fajta által őrzött birkák után kapta a fajta és a klub is. Elismertsége után egyre több helyen kezdtek el megjelenni nemcsak mint munka, hanem mint családi kutya. Legjobban az angol Viktória királynő járult hozzá a fajta elismertségéhez, akinek gyorsan megtetszettek ezek a hihetetlenül okos és gyönyörű állatok. Ezeket a tulajdonságokat a fajta a Lassie nevű sorozatban is bemutathatta. A máig is ismert név, és a kutya karaktere annyira be tudta lopni magát az emberek szívébe, hogy a fajta utáni érdeklődés megemelkedett.

Karaktere:

A skót juhászok rendkívül intelligensek. Imádnak tanulni és játszani. Mint a legtöbb pásztorkutya, nekik is hatalmas mozgásigényük van, amit ki kell elégíteni, hogy a kutyusok ÉS a mi is nyugodtan tölthessük a mindennapjainkat. A fajta tagjainak szükségük van a társaságunkra. Nem szeretik sem a bezártságot sem ha egyedül hagyják őket. A skót juhászok rendkívül empatikusak, ragaszkodók és hűségesek. Ezek a tulajdonságaik rendkívül jó családi kutyává teszik őket. A tanulékonyságuk és a játékszeretetük miatt pedig mindig készen állnak egy kis kalandra.

Egészsége:

Talán a fajtára legjobban jellemző betegségek közé tartozik a collie szembetegség. A fiatalabb ebeknél illetve a kölyköknél előfordulhat esetleges izombetegség. Ahhoz, hogy a kutyáknál ezeknek a betegségeknek a kialakulását próbálják csökkenteni, egyes országokban nem engedélyezett két olyan kutya párosítása, akiknek az utódai hajlamosak lehetnek ezekre a betegségekre. Sajnos ez nem tudja teljesen kizárni a betegség feltűnését, ennek ellenére a jó tenyésztők igyekeznek minimalizálni ennek az esélyét. Ahhoz, hogy a legtöbbet adhassuk a kutyusainknak mindenképp érdemes profi tenyésztőt felkeresni ha vásárlás mellett döntünk. A tenyésztőknél pontos információkat kaphatunk, nemcsak a kutyák tartásáról, hanem az etetésükről, ápolásukról és hogy mikre érdemes odafigyelni a viselkedésükkel, egészségükkel kapcsolatban.

A skót juhászok rendkívül hűséges és szeretetteljes társaink lehetnek, ha odafigyelünk a fajta igényeire. Legyen szó egy délutáni játékról, vagy akár egy agility versenyről a skót juhász elsőnek ugrik be az autóba ha menni kell. Tartsuk őt közel a falkánkhoz és kiváló társsá válik ez a fenséges, hosszúszőrű kutya.

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/skot-juhasz#a-hosszúsz%C5%91r%C5%B1-skót-juhász-küls%C5%91-megjelenése-

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd