Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Mopsz

Kinézete

Apró, 35 centis marmagassága ellenére ezek a kutyák meglehetősen izmosak. Lapos pofijával, testéhez képes nagy orral és kicsi füleivel könnyen bele tudja magát lopni az ember szívébe. A mopszok rövid, fényes szőrzete négyféle színben jelennek meg. Ezek leginkább a fekete, szürke, világosbarna és barackszínt jelentik. A kutyusok testén, főleg a fejükön és a homlokukon sötét színű foltok díszítik.

 

 

Története

Az angol kutyafajta eredetileg Kínából kezdte meghódítani a világot. Az első fajtiszta mopszok a kínai, császári udvarban jelentek meg. Onnan az angol és holland kereskedőkön keresztül került ki ez az apró termetű, aranyos kis kutyus a világ többi részére. Egy időre a kutyafajta eltűnt a köztudatból és majdnem teljesen eltűnt. Az 1900-as évek körül a fajta újabb nagy hulláma Nagy-Britanniában kezdődött az ottani tenyésztőknek köszönhetően és azóta is tart.

 

Karaktere:

A Mopsz egy igazán kitűnő családi kutya. Apró termetük ellenére sok bennük a mozgás utáni vágy, és imádnak játszani, valamint a gazdájukat megnevettetni. Imádják, mint az emberek, mint az állatok társaságát és egyálltalán nem tartoznak az agresszív kutyák közé. A sok játék meglehetősen kifárasztja ezeket a kutyusokat. Ebből kifolyólag az alvás is a kedvenc időtöltései közé tartozik. Imádnak a gazdi ölébe bújni és szundítani egy kicsit. Ez viszont gyakran járhat horkolással, amire nem árt, ha felkészülünk, mielőtt belevágunk egy mopsz felnevelésébe.

Alapjáraton ezek a kutyusok imádják a közös programokat és nagyon szófogadók, viszont ha valamivel nem értenek velünk egyet, azt nagyon hamar a tudtunkra fogják adni. Ilyenkor tüntelően elvonulnak a saját kis fekhelyükre, vagy elkezdenek a kedvenc játékukkal foglalkozni, mindegy mit mindunk nekik. Bár ezek a kis testű kutyák remekül értenek a manipuláláshoz és egy kis mosollyal levehetnek minket a lábunkról.

 

 

Egészsége

Szerencsére ezeknek a kutyáknak nem kell sokat aggódni az egészségükért. Ha rendszeresen fésüljük a bundájukat és figyelmesen tisztítjuk a fülüket és a ráncaikat nem kell sokat járni vele az állatorvoshoz. A játokat imádó viszont szívesebben alvó kutyusoknak néha kell egy kis bíztatás ahhoz, hogy kimozduljon a lakásból. Viszont a rendszeres mozgás mindenképpen szükséges az egészsége érdekében.

Ahhoz hogy a kutyák megkaphassák a szükséges tápanyagokat, húsban gazdag, valamennyi zöldséget, gabonaféléket tartalmazó étrend kialakítása nagyban segíti a kutyusok egészségét. Annak érdekében hogy a megfelelő étrendet kialakíthassuk a kedvencünknek, érdemes a tenyésztők véleményét is kikérni, azért, hogy pontos képet kaphassunk arról milyen tápot/ételt és milyen mennyiségben kaphatnak hogy elkerülhessük az elhízást ezeknél a kutyusoknál.

A Mopsszal egy kedves kis szeretetcsomag kerül be az otthonunkba, aki képes mindennap meglepni minket valami váratlannal. Bár néha makacsok tudnak lenni, remek társaság lehet a mindennapjainkba.

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/mopsz

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Kedd kutyafekhelyek