Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Kelpie

 

 

 

 

 

Egészsége:

 A fajta tagjai különösen egészséges kutyáknak mondhatók, ami a Kelpie szigorú egészségügyi vizsgálatainak köszönhető. A kutya tenyésztőinek mindenképpen meg kell csináltatniuk ezeket a teszteket ha egészséges, minőségi kutyusokat szeretnének árulni. Márpedig egy lelkiismeretes és jó tenyésztő ezt tartja szem előtt. Etetésével kapcsolatban, talán ami a legfontosabb, hogy sikerüljön olyan tápot találni, ami megfelelő tápanyagokat tartalmaz a rengeteg mozgáshoz. Itt igazán jó tanácsért leginkább a tenyésztőhöz érdemes fordulni, aki olyan tápot fog ajánlani, amit ő már régóta ismer és használ.

 

Ha elég bátornak érezzük magunkat, hogy befogadjunk egy olyan energiabombát, mint a Kelpie, készüljünk fel, hogy nemcsak a kutya lesz az, akinek dolgoznia kell majd a kiegyensúlyozott falka érdekében. A munka végeredménye viszont biztosan megéri majd a befektetett energiát és időt.

 

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/ausztral-kelpie#küls%C5%91-megjelenése

 

 

 

 

 

Karaktere:

Sok más pásztorkutyához hasonlóan a Kelpie is megőrizte azokat a tulajdonságokat, amik az őseit, a mindennapi munka alatt olyan ismerté tették Ausztráliában. Bár már inkább vannak köztünk családi kutyaként mintsem pásztorként a lelkesedése, energiája, tanulékonysága és mozgásigénye a mai napig erősen megmaradt. Ahhoz, hogy egy Kelpie be tudjon illeszkedni a falkába biztosítanunk kell neki, hogy mindennap le tudja vezetni a sok fölös energiát amit régen a nyáj terelésére összpontosított. Erre remek példa akár egy kutyaiskola, ahol már kölyökkorába is el lehet vinni, hogy szokja más kutyák és emberek társaságát és megtanuljon falkában élni. Más állatokkal remekül képes kijönni, az idegen embereket gyanakvóan fogadhatja viszont nem agresszív kutya. A családban lévő gyerekekkel különösen jó kapcsolatot képes kialakítani, ahogy a család többi tagjával is.  Imád az események középpontjában lenni és annyit játszani, dolgozni amennyit csak lehet. Fontos, hogy csak akkor fogadjunk be egy ilyen örökmozgó kutyát a falkánkba, ha időnk és energiánk engedi, máskülönben ez a kis energiabomba könnyen szétszedheti alattunk a házat. Rengeteg mozgásra és játékra van szüksége, hogy kellően le tudjuk fárasztani, ha ez elmarad, könnyen találnak magunkat tetsző játékot, de lehet ez nekünk nem lesz kedvünkre.

 

 

 

Története:

A fajta ősei Skóciából kerültek át az Ausztrál kontinensre, mint pásztorkutyák, akiket akkor még csak a collie névvel emlegettek. Az első kutyus, akit kiemeltek a sorból egy Kelpie nevű szuka kutyus volt, aki után később a fajta a nevét kapta. (magának a névnek gall eredete van és vízi szellemet jelent, ami remekül illik ehhez a vízimádó kutyához). Igazi elismerést Kelpie 1873-ban szerzett egy pásztorkutyaverseny megnyerésével, igazi elismertséget a fajta azonban csak 1989-ben nyert.  

Talán a legismertebb szerepe a fajtának a 2011-ben megjelent Vörös Kutya című film lehet ahol a címszereplő Red Dogot (Vöröst) egy Koko névre hallgató Kelpie játssza.

 

 

 Kinézete:

A talán erre a kutyára illik legjobban leírás, hogy olyan mint a róka (néhány husky kivételével). Szőrzete általában egyszínű, ami a feketétől a vörösig előfordulhat. Bundája rövid, de ellenálló a külső hatásoknak. Remekül bírja a vizet és a extrém hőmérsékleteket legyen szó hideg vagy meleg időjárásról.

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd