Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Bullterrier

 Kinézete:

 

A Bullterrier leginkább fejformájának köszönheti, hogy kitűnik a tömegből. Sokak pont emiatt a tulajdonsága miatt nem találják olyan vonzónak ezt a fajtát, viszont vannak akiknél ezzel a fajta különlegességgel és egyediséggel  lopta be magát a kutyus a szívükbe. Egyediségét az is jelöli, hogy más kutyákkal ellentétében a Bullterriereknél a fajtákban nincs magasság vagy súlykorlátozás. Egy felnőtt kutyus marmagassága lehet akár 55 centiméter is, de a 35-36 centiméteres kutyusok (az úgynevezett mini Bullterrierek) is elfogadottak.

A kutya eredetileg fehér színű szőrzettel rendelkezett, de manapság már több színvariációban is találkozhatunk velük az utcán. Talán a fehér fekete színkombináció az ami először beugorhat az embernek ha erre a kutyára gondol.

 

 

Története:

Mint sok már bemutatott kutyafajta, a Bullterrier is Angliában kezdte a pályafutását, ősei közt pedig olyan ismertebb fajtákat találhatunk mint például a dalmata. Míg be nem tiltották a kutyaharcokat a Bullterrier is gyakran kényszerült  arra hogy ilyen helyeken harcoljon. És bár izmos és gyors kutya révén sikeresnek bizonyult ezen a területen, nem tett jót a fajta hírnevének hogy gladiátort csináltak belőle. Bár a mai napig a veszélyes kutyák között tartják számon, ha lehet, a fajta tagjai többnyire elkerülik a harcot és inkább a család közelségét keresik az aréna helyett.

Személyes véleményem, hogy egy kutya természetét csak minimálisan befolyásolja a fajtája és, hogy a környezet ahol felnőtt illetve a neveltetése teszi ki nagyrészt, hogy milyen kutyával is van dolgunk. A biztonság kedvéért sok mai tenyésztő igyekszik nyugodt és kiegyensúlyozott kutyákat szaporítani, hogy minimális legyen az agresszió lehetősége.

 

 

Karaktere:

A Bullterrierre talán azt lehet mondani, hogy olyan mint egy kemény motoros aki decemberben beöltözik a gyerekeknek mikulásnak.

Sokan félnek ettől a fajtától ezért tartásuk gyakran szigorított vagy nem is engedélyezett. Ennek ellenére a fajta tagjai álltalában barátságos, hűséges kutyusok. Emberekkel szemben, barátságosak és gazdijukban mindig keresik a kapcsolatot legyen szó fizikai vagy szellemi kapcsolatról.

Ha azonban nem figyelünk oda, vagy túl sok teret engedünk neki, a Bullterrier hamar átveheti a ház fölött az uralmat. Az aki egy bullterriert akar befogadni a családjába készüljön fel, hogy nem mindig egyszerű szót érteni velük. Makacsságuk nem kevés ésszel párosul, ami miatt könnyen önállósíthatják magukat, ha nem figyelünk oda. Érdemes kölyökkorukban meghúzni a határt, hogy mit lehet és mit nem, hogy elkerülhessük a későbbi nehézségeket.

 

 

Egészsége:

megbetegedésekre. A jó tenyésztők igyekeznek ennek a lehetőségét kiszűrni és gyakran csináltatnak is teszteket a szülők esetében, hogy biztos minimális legyen a kockázat. A fajta tagjainak nagy részével ritkán kell elmenni az állatorvoshoz ha nem számoljuk a kötelező oltásokat. Sajnálatos módon a fajta tagjai hajlamosak lehetnek olyan betegségekre mint például a köldöksérvre, a vakságra, rákra vagy akár szív-és érrendszeri

Ami még gyakori betegség lehet a fajta tagjainál az az elhízás kockázata. Megfelelő testmozgással és táplálkozással ez könnyen orvosolható lehet. Lehetőleg zsírszegény tápot válaszunk ennek a fajtának és figyeljünk oda arra, hogy elegendő hús jusson a szervezetébe.

Még mindig úgy vélem, hogy ha a  kutya etetéséről van szó, akkor a legbiztosabb forrás az a tenyésztő lesz. Sok év tapasztalattal és alommal a hátuk mögött a jó tenyésztők hasznos tanácsokkal lathatnak el minket a fajtával kapcsolatban.

 

A Bullterrier kemény külseje alatt egy barátságos, jóindulatú kutyát találhatunk ha úgy döntünk a falkánkba fogadunk egyet ezekből a különleges négylábúakból. J

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/bullterrier#tenyésztése-és-egészsége

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd