Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Berni pásztor

 

 

Egészsége:

Nagyméretű kutyák lévén, a fajta tagjainál sajnos előfordulhatnak ízületi problémák vagy vesebetegségek. Ez leginkább a kutyák túltenyésztése miatt alakulhatott ki, hiszen egy jó családi kutyában nagy pénzlehetőségek vannak. Sajnálatos módon vannak olyan tenyésztők, akik a nem a fajta egészségét, hanem a vele járó hasznot tartják szemelőt. Ezeknél a tenyésztőknél a kutyák egészségügyi ellenőrzése háttérbe szorult és nagyobb valószínűséggel tudtak megjelenni a fajta betegségei. Egy jó tenyésztő nagy hangsúlyt fektet a kutyái egészségügyi és szellemi jóllétére, hogy minél jobb kutyákat adhassanak ki a kezükből. Érdemes minél többet beszélni ezekkel a tenyésztőkkel, hiszen hasznos információkat kaphatunk a fajta viselkedéséről, egészségéről és etetéséről. Ezek az információk nem csak nekünk hasznosak, hanem a kutyáink számára is előnyösek lehetnek a jövőben.

A Berni pásztor összességében egy szeretnivaló, hűséges és kedves kutyafajta. Ő a tökéletes családi kutya, aki nemcsak a felnőttekkel hanem a kisgyerekekkel is remekül el tudja tölteni az időt. Fontos, hogy szánjunk elég időt arra, hogy kielégíthessük mozgás és munkakedvét és akkor egy remek taggal bővülhet a falkánk.

 

 

 

 

 

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/berni-pasztor#megjelenés

 

 

 

 

Karaktere:

A Berni pásztorkutyák is azok közé a kutyák közé sorolhatók, akik a ˝barátságos óriás˝ táborába tartoznak. Ennek köszönhetően kiváló családi kutya lehet belőle. Remekül elvan a gyerekekkel és lojalitása is kifogástalan. Nem kimondottan házőrző típus, ha a betörő labdát hoz akkor lehet előbb áll neki játszani mint ugatni. Egyedül a hímeknél fordulhat elő más kutyákkal szembeni nézeteltérés, de ez csak területvédésnél fordulhat elő, és ha időben kezeljük, ezeket a problémákat nem lehet belőle gondunk. Imádja, ha játszhat valakivel, akár gyerekekkel akár felnőttekkel van összezárva. Emellett a különféle feladatokat is előszeretettel elvégzi. A fajta tagjai néha könnyen önfejűekké válhatnak, ha úgy érzik nem a nekik legjobban megfelelő parancsot adjuk nekik. Ennek a megelőzésére a legjobb mód, ha már kölyökkorban elkezdjük a bizalom építését és az engedelmességet, probléma nélkül tudjuk kezelni őket.

A kutyák eredeti célja, munkakutyaként a kitartáson, egészségen és erőn múlt. Miután tenyésztésük célja átalakult munkakutyából családi kutyává, egyre nagyobb hangsúlyt kapott az állatok szociális képessége és egészsége.

 

 

 

Története:

A kutya ősei egy Bern nevű svájci település környékéről hódították meg a világot. Ma élő egyedeihez hasonlóan ezeknek a pásztorkutyáknak az ősei is nagytermetű, izmos kutyák voltak, bár a fajta pontos eredete nem tiszta. A fajta történetét illetően biztosat csak a XX. századból mondhatunk, ami egy Dürrbach nevű fogadóból indult. Ami Bern tartományban található. Innen jelentek meg ezek a háromszínű kutyák először kutyakiállításokon, ami gyors sikert és hírnevet adott a fajta tagjainak.

A fajta eredeti neve dürrbachi pásztorkutya volt, amit később Prof. Dr. Albert Heim javaslatára neveztek át a ma ismert nevére. Ennek oka valószínűleg a fajta Svájchoz való kötődés megerősítése (és nemmellesleg név kiejtését is könnyítette számunkra).

 

 

 

 

Ezek a pásztorkutyák meglehetősen nagyméretűek, akár 60-70 centiméter marmagasságúra is megnőhetnek és elérhetik, a 45-55 kilógrammos sújt.

Ezt a fajtát leginkább, hosszú, színes szőrzetéről lehet megismerni. Azokat a kutyákat, akiknél három féle szín is megjelenik az állaton tricolor (háromszínű) kutyáknak nevezzük. A Berni pásztor is ezeknek a négylábúaknak a táborát gyarapítja. Leginkább a fekete szín dominál a kutyák szőrzetében, amihez fehér szőrzet társul a fejen, mellkason, a mancsokon vagy a farokvégen. Ezek mellé a színek mellé kerülhet még barna vagy akár vörös szőrzet is. Ezek a színkombinációk teszik a Berni páasztort különösen szép kutyává.

Kinézete:

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd