Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaismertető: A Basset Hound

Kinézete:

A Basset Hound fajta képviselői alacsonyabb termetű, rövidlábú, zömök kutya. Lábai méretével ellentétben a kutya fülei jóval nagyobbak, mint a méretben hozzá hasonló Beaglenek vagy a Tacskóknak. Elég, ha egy kicsit is lehajtja a fejét és ezekkel a hatalmas fülekkel könnyen megérintheti a földet. Bár könnyen ráléphetne, ez nem gátolja meg a fajta tagjait az önfeledt játékben. Egy lobogó fülű, szaladgáló Basset Hound pedig remekül fel tudja dobni az ember napját.

 

Története

A fajta tagjai igazi multikulturális kutyusoknak számítanak. Egyaránt büszkélkedhetnek francia és angol ősökkel. A fajta 1880-ban vált elismert, külön fajtává a Brit Kennel Club által, majd 1936-ban megalakult az amerikai Basset Hound Club is a fajta tenyésztésére. Ezekben az években az angliai Basset Houndokat az ottani Beagle illetve az úgynevezett bloodhound (véreb) vadászkutyákkal keresztezték, ennek köszönheti az előbbire igencsak hasonló külsejét.

Eredetileg vadászatokon használták, keresőkutyának, mivel kiváló szaglással rendelkezik. Fő feladata a meglőtt vad felkutatása, illetve visszahozása volt. Csak a későbbi években került át a vadászok mellől a kandallóink elé.

A második világháború miatt sajnos a fajta tagjainak száma drasztikusan csökkent. Szerencsére nem kellett sok idő ahhoz, hogy ismét elterjedjenek és hamar divatkutyákká léptek elő, különösen Németországban, Nagy Britanniában és az USA-ban.

 

Karaktere

A Basset Hound egyike a legnyugodtabb kutyafajtáknak. Imádja a gyerekeket és a társasági életet. Testfelépítését még véletlenül se becsüljük alá. A játék hevében ugyanis megeshet hogy a kisebb családtagokra ráugorhat vagy fellökheti őket. Idegenekkel és más állatokkal szemben is rendkívül nyugodt és békésen viselkedik. Ha esetleg hallatja is a hangját akkor sem kell tőle komolyabb agresszióra számítani. Bár régóta családi kutyaként tölti mindennapjait, a fajta tagjai között még bőven megtalálható őseik vadászösztönei. Könnyen képesek magukat önállósítani, megmakacsolni és olyankor képesek a legnyugodtabb gazdit is próbára tenni.

Egészsége

A fajta tagjai sajnos nem csak a méretükben hasonlítanak a tacskókhoz. A Basset Hound is hajlamos lehet különböző porckorongbetegségekre, vagy akár bénulásra is. Érdemes távoltartani ezt a fajtát a lépcsőktől, hogy ne erőltessék meg végtagjaikat, ezzel is kikerülve a súlyosabb megbetegedéseket.

Hosszú fülei miatt, a fajta képviselői hajlamosak lehetnek a fülgyulladásra. Ennek a betegségnek leginkább a tenyésztőknél mehetünk elébe. A profi kutyatenyésztők ugyanis amennyire csak lehet, kiszűrik ennek a betegségének a lehetőségeit.

A nyári melegben érdemes inkább a reggeli vagy az esti órákban kivinni őket sétálni. A nagy hőségben ugyanis könnyen bepálhat a fülük ami gyulladáshoz vezethet.

Összeségében a Basset Hound egy remek választás, ha egy nyugodt, családcentrikus és barátságos négylábúra vágyunk a családunkba. Ha megadjuk neki a kellő szeretetet és törődést, hűséges barátunk lesz minden körülmények között.

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/basset-hound

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kutya Kedd