Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Honnan hozzunk kutyát az otthonunkba?

Honnan hozzunk kutyát az otthonunkba?

A kutyavállalás első lépése, amikor kiválasztjuk, melyik kölyköt visszük magunkkal az otthonunkba. Arra is oda kel figyelni, hogy az a bizonyos kölyök honnét jön hozzánk.  Sok fontos dologra oda kell figyelni, miközben a "kis őt" keressük, már azelőtt is, hogy elmegyünk megnézni az első almot.

 

Az első döntés, amit meg kell hozni, hogy milyen fajtát válaszunk. Fontos a kutya igényeit is figyelembe venni, hogy amikor megérkezik a házhoz ő is jól érezze magát. Egy nagy termetű kutya, mint például egy Bernáthegyi nem fogja magát jól érezni egy kis panellakásban, hiszen jóval több helyre van szüksége. Érdemes utána olvasni az interneten a fajta tulajdonságainak és igényeinek mielőtt úgy döntünk, felkeresünk egy tenyésztőt.

Az is egy nagy kérdés, hogy kan vagy szuka kutyát keresünk. Míg a kan kutyák dominánsabbak és makacsabbak, mint a szukák, nem kell az évi két tüzeléssel járó kellemetlenségekkel foglalkoznunk.

Hol lesz tartva a kutya? Családi, munka vagy őrző-védő kutyát szeretnénk inkább? Nyugodtabb vagy izgágább fajtát keresünk? Miután ezekre sikerült válaszolnunk elkezdhetünk tenyésztőt keresni.

Ha tehetjük, inkább forduljunk profi tenyésztőhöz mit szaporítókhoz, törzskönyvet ugyanis csak az előbbitől tudunk kapni a kutyához, ami akkor fontos ha mi magunk is tervezzünk kiskutyákat a jövőben. Akár akarunk további kölyköket akár nem, mindenképp a tenyésztőket válasszuk, ahelyett, hogy elmegyünk az első helyre ahol kiskutyákat árulnak. A tenyésztőnél lehet nem 10.000 forintért tudunk kutyát kapni, hanem ennél többet kell fizetni, de abban biztosak lehetünk, hogy egészséges kutyát kapunk. A tenyésztőnek fontos a kutyája és a kölykök is, akiket továbbad. Kész oltásokkal, chippel oltási- és törzskönyvvel rendelkező kutyát kapunk, aki minőségi tápot kapott eddig.

Honnan ismerszik meg a jó tenyésztő?

Fontosak számára a kutyák és a kölykök. Egy jó tenyésztő csak egyetlen fajtával foglalkozik. Ettől függetlenül tarthat más fajta kutyát, de csak attól a fajtától vannak a kölykök, amelyiket tenyészti. Annak az egy fajtának amivel foglalkozik arról mindent tud amit kell és ha segítséget vagy tanácsot kérünk akkor segít már akkor is ha már elvittük a kutyust a saját lakásunkba. Egy jó tenyésztőnek ugyanis az is fontos, hogy hová kerülnek a kölykök, akiket elad. Valószínűleg fel fog tenni pár kérdést rólunk és, hogy hová visszük majd a kölyköt. Ezt ne vegyük tolakodásnak csak a legjobb helyet keresi a kutyáknak. Ebből adódhat, hogy mielőtt elvinnénk a kölyköt valószínűleg foglalót kell majd fizetni, mielőtt elhoznánk a kicsit. Egy jó helyről ugyanis többen akarnak majd kutyát hozni ezért fel kell készülni arra, hogy sokáig kell várni, mielőtt kölyköt hozhatunk haza.

Mielőtt lerakjuk a foglalót az egyik kölyökre ki is kell választani, hogy kit szeretnénk majd elhozni. Ezután a tenyésztő azt a kölyköt már nem fogja másnak adni.

De kit is válaszunk?

Amikor elsőre megnézünk egy almot, akkor minden kölyök egyformának tűnik. Kell egy pár perc mire sikerül megkülönböztetni őket egymástól. Azután elkezdhetjük figyelni mik a kölykök tulajdonságai, melyikük hogyan reagál egymásra illetve idegenekre. Melyik kölyök a dominánsabb, melyikük visszahúzódóbb. Ha van olyan kölyök, aki otthagyja a többieket és odajön hozzánk az már egy jó kezdés. Ha csak a kíváncsiság hajtja, az hogy egy teljesen idegen emberhez odamegy, jó előjelnek számít.

A kölyköket legjobban játék és etetés közben tudjuk megfigyelni. Bár amíg felnőnek sokat változhatnak a kutyák az alapvető jellemüket kölyökkorukban lehet megállapítani. Az a kölyök aki visszahúzódó, félős az sok munkával és szocializációval lesz csak öntudatos kutya. Egy kicsit agresszívabb kölyökkutyus nagyobb valószínűséggel lesz domináns kutya, ha felnő.

Érdemes meghallgatni a tenyésztő tanácsait mielőtt végleg elkötelezzük magunkat egy kölyök mellett. Ő valószínűleg jobban ért a fajtához és kutyákhoz mi, valamint a kölykökkel is több időt tölt mint mi. Azután is érdemes kapcsolatban maradni a tenyésztővel miután elvittük tőle a kölyköt, egy jó tenyésztő ugyanis figyelemmel kíséri hova kerülnek a kicsik és, hogy mi történik velük az életben. Emellett rengeteg nevelési, gondozási tanáccsal láthat el minket, hiszen valószínűleg már több kutyát is felnevelt.

Egy kölyök kiválasztása hosszú folyamat, ami sok türelmet és gondolkozást igényel. Nem szabad rögtön az első helyen az első kölyköt kiválasztani szánjuk rá a megfelelő időt és a pénzt, hogy biztosan jó helyről egy kiegyensúlyozott kölyköt fogadjunk be a családunkba.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog kutyafekhelyek