Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A domináns kutya falkaviselkedése

A domináns kutya falkaviselkedése

Amikor befogadunk egy kutyát a családunkba meg kell hoznunk bizonyos szabályokat vele szemben.    A kutyusnak tudnia kell, hogy kinek hol van a helye a falkában. Ha ez számára nem tiszta, akkor önmagát helyezi a falka élére, tehát ő lesz a főnök. Ezt viszont nem engedhetjük meg neki, hiszen akkor minden tekintélyünket elveszítjük, és kezelhetetlenné válhat! A következő cikkünkben megmutatjuk, hogyan viselkedik egy domináns kutya a falkán belül, így könnyebben megelőzhető lesz a ”trónfosztás”.

       

     A farkasok és a vadonban élő kutyák közismerten falkákban élnek, és a magányosan élő egyedek különlegesnek számítanak. Napjainkban a kutyák főleg háziállatként vannak tartva, és ezzel úgy tűnhet ,hogy elhagyták olyan falkában használt szokásaikat, mint a csoportos vadászat, rangsor felállítása, és a falka védelme a kívülállókkal szemben. A mi kutyusainkból viszont egyáltalán nem tűntek el ezek az ösztönös viselkedések. Habár nem mutatkoznak meg olyan mértékben ezek a falkaviselkedések a háziállatainknál mint a vadon élő társaiknál, de egy domináns kutya még mindig mutathatja ezt a falkamentalitást, még ha egyedüli kedvenc is a családban. A kutyák legbelül még mindig társas lények, de a szívük mélyén még farkasok. A vér nem válik vízzé!

Alfa és omega. Hierarchia a falkán belül:

        Az Alfa pozíció a falkán belül jelenti a vezető hím és nőstény szerepét, míg az Omega pozíció jelenti az alárendeltek szerepét a falka rangsorban. Ha több mint egy kutyát tartunk a családban, nyilvánvaló melyikük a főnök. A kutyák ugyanúgy, mint négylábú rokonaik, a gazdikat is beleszámítják a falkájukba. A házon belül a szülőknek, felnőtteknek kell lenniük a falkavezéreknek. Az, hogy a falkában mindig a legnagyobb kutya az alfa, tévedés! Nem szokatlan dolog, hogy a kis termetű kutyák veszik át a főnök szerepét, ahogy az sem, hogy egy kisebb termetű kutya, mint például egy Csivava ,megugatja, megmorogja, a nagyobb kutyákat ,akár egy Németjuhászt is.

Etetés:

        A falkában mindig az Alfa eszik először, és a táplálkozási sorrend folytatódik egészen a kölykökig, majd tovább a rangsor legalján lévőkig. Nekünk falkavezéreknek ,mindig előbb kell ennünk anélkül, hogy kutyusunk tolakodna vagy balhézna. El kell fogadnia, hogy ki eszik először! A tolakodás, az agresszió evés közben, az étel bevédése a gazdival szemben, más ételének az elvétele ,legyen akár másik kutya, akár a gazdi, azt mutatja, hogy a kutya nem fogadja el a helyét a falkában, illetve dominálni akarja a falkát. Az ilyen viselkedést még csírájában meg kell szüntetni! Már kölyökként tisztázni kell az evési szabályokat a kutyussal!

Éjszakai szokások:

      A falkában élő kutyák szeretnek együtt aludni. Mind a vadon élők,mind azok akik egy háztartásban laknak, előszeretettel bújnak össze egy fekhelyen azért, hogy kényelmet, biztonságot, védelmet, és meleget adjanak. Még ezen a csoportos viselkedésen belül is megmutatkozik a dominancia. Mindig az Alfa választja ki hol legyen a fekhely, és ő kapja a legkényelmesebb helyet. A többi kutya csak az Alfa engedélyével feküdhet le, és azt is ő dönti el, ki hova fekszik.

      Ha együtt alszunk az ágyunkban a kutyánkkal, biztosra kell mennünk, hogy nekünk a legkényelmesebb az ágy, és nem a kutyánknak. Nekünk kell lenni az elsőnek aki lefekszik, és a kutya igazodik hozzánk, nem pedig fordítva. Ha kutyusunk elkezd fészkelődni, megpróbál kitúrni minket a helyünkről, vagy előre elfoglalja a mi helyünket, akkor saját maga akarja eldönteni, ki legyen a főnök az ágyban. Nem szabad tolerálni ezeket a viselkedéseket az ágyban, ha pedig nagyon ellehetetlenítik az alvásunkat, ki kell rakni őket az ágyból. Vagy a földre, vagy a saját fekhelyükre küldeni őket.

Edzés és engedelmesség:

        Ha a kutyánk nem fogad szót nekünk, nyughatatlan, vagy engedetlen, pedig tisztán és érthetően adtuk az utasításokat, akkor valószínű, hogy megpróbálja átvenni a falkavezér szerepét, vagy már annak is érzi magát. Attól még, hogy egy kutya magának akarja az Alfa szerepét, még nem biztos, hogy harcolna a pozícióért, vagy, hogy agresszívabban viselkedne mint szokott. Az Alfa szerepre való törekvés egyszerűen jelenthet tudatos ellenszegülést, hiszen ilyenkor a kutya nem lát bennünk fenyegetést, és nem érzi, hogy alá lenne nekünk rendelve, de biztos benne, hogy átveheti a helyünket. Ez a szófogadatlanság jobban megfigyelhető a kisgyerekekkel szemben, még ha a felnőttekkel szemben teljesen engedelmesek is.

        Ezt a viselkedést viszont el kell nyomni, amint észrevesszük rajtuk. A gyerekek gyakran nem elég erősek, vagy idősek ahhoz, hogy képesek legyenek a dominanciájukat mutatni a kutya irányába. Ha a kutya engedetlen a gyerekekkel vagy akár velünk, akkor vissza kell térnünk az alap feladatok gyakorlásához. Jutalmazni az engedelmességet, és megfelelően visszajelezni ha nem fogad szót a kutyánk. Falkában az Alfa nem engedheti meg a tiszteletlenséget ,vagy a nyugtalan viselkedést a falka többi tagjától. Biztosra kell mennünk abban, hogy mi mint a család falkavezérei sem engedjük ezt a viselkedést.

A falka védelme:

        Egy falkában mindig az Alfa feladata, hogy megvédje a többi tagot a kívülállóktól. Ő dönti el, hogyan lépjen fel a falka a lehetséges fenyegetésekkel szemben. Fontos, hogy ezt a szerepet mi, és ne a kutyának töltse be. Ha a kutyánk séta közben agresszívan lép fel egy másik kutyával, vagy akár egy emberrel szemben, akkor lehet ,hogy azt hiszi meg kell védenie minket. Bár néhány kutyának – mint az őrző védő kutyáknak is- az a feladatuk, hogy vigyázzanak a családra, nem vehetik át a szerepünket és nem dönthetnek helyettünk, hogy mikor és hogyan kell megvédeni a falkát.

Nem mindig egyszerű szigorúan és magabiztosan fellépni négylábú barátainkkal szemben. Viszont ha ezt megtesszük és figyelünk, hogy még időben fel tudjunk lépni ha szükséges, akkor egy kiegyensúlyozott falkát tudhatunk magunkénak, ahol mindenki jól, és biztonságban érzi magát.

https://www.pets4homes.co.uk/pet-advice/the-pack-behaviour-of-the-domestic-dog-within-the-home.html

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog kutyafekhelyek